IZBORI U MOSTARU

Za dogovor su preostala tri mjeseca ili će intervenirati OHR

stari most
Stojan Lasić
27.01.2012.
u 09:31

Parlament mora naći novo rješenje za provedbu odluke Ustavnog suda o Mostaru , a koja se odnosi na provedbu lokalnih izbora koji će se održati ove godine

Parlament BiH morat će iznaći novo rješenje za provedbu odluke Ustavnog suda BiH o korekciji izbornih pravila u gradu Mostaru. Iako su rokovi za provedbu presude odavno probijeni, šanse da državni Parlament uskoro izmijeni Izborni zakon BiH vrlo su male.

Razmatrani prijedlozi

Interresorna radna skupina za izmjene i dopune Zakona o financiranju političkih stranaka, Zakona o sukobu interesa u državnim institucijama i Izbornog zakona BiH, razmatrala je četiri prijedloga koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara, ali nije postignut konsenzus niti o jednom od njih. Izvješće s takvim zaključkom već je poslano Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji će o njemu biti upoznat na zasjedanju idućeg tjedna. Kao što je poznato, Ustavni sud BiH naložio je državnom Parlamentu da izmijeni i dopuni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH u roku od šest mjeseci, a Gradskom vijeću Mostara da sukladno tomu korigira gradski statut. Suština je da sada glasovi građana u Mostaru ne vrijede jednako i da se iz većinski hrvatskih izbornih jedinica, koji imaju znatno veći broj birača, bira jednak broj kao i iz većinski bošnjačkih izbornih jedinica koje imaju manje birača. Iako je rok za provedbu presude probijen, stručnjaci upozoravaju kako je najvažnije da Parlament BiH taj posao obavi prije raspisivanja lokalnih izbora ove godine, kako bi se izbori za Gradsko vijeće mogli održati po novim pravilima. No, ukoliko Parlament BiH ne korigira Izborni zakon, na potezu je ponovno Ustavni sud ili Ured visokog predstavnika (OHR). Rješenje, uglavnom, treba biti definirano najkasnije do 7. svibnja, kada se očekuje raspisivanje izbora.

Neustavni izbori

U protivnom, izbori će biti provedeni po odredbama Izbornog zakona koje su neustavne, što za sobom povlači posljedice. Očito će biti potreban politički dogovor, a on za sada nije na vidiku. Bošnjačke stranke, ali i vjerski i medijski krugovi tvrde kako bi provedba odluke Ustavnog suda dovela Bošnjake u Mostaru u podređenu ulogu. S druge strane, Hrvati traže da odluka bude dosljedno i što prije provedena. Prema konačnom izvješću Interresorne radne skupine, najviše šansi da bude prihvaćen imao je prijedlog za promjenu Izbornog zakona BiH, a time i mostarskog statuta, kojeg je dostavio član Povjerenstva Niko Lozančić iz HDZ-a BiH. Po njemu, ukinula bi se sadašnja gradska područja i svih 35 vijećnika bi se biralo s jedinstvene gradske liste. Dakle, po istom principu kako se sada bira 17 gradskih vijećnika. Po istom prijedlogu, svaki od konstitutivnih naroda mora imati u Gradskom vijeću najmanje četiri svoja predstavnika, dok iz reda “ostalih” u Gradskom vijeću treba biti barem jedan predstavnik. Iako je većina članova Povjerenstva glasovala za ovakav prijedlog, on nije usvojen jer ga nisu podržali Bošnjaci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?