uputit će mu zahtjev

Vukovar 1991. od Nikolića traži potporu u istrazi o logorima

Predrag Matic Fred i Zoran Sangut ispred zgrade gdje su bili zatoceni i muceni
Davor Javorović/PIXSELL
17.06.2012.
u 11:16

Hoće li Tomislav Nikolić, ne bi li svjetskoj i dokazao svoje novo, demokratsko lice za koje tvrdi da ga ima, smoći snage i učiniti ono što njegov prethodnik Boris Tadić nije učinio, pita se autor članka u novosadskom Dnevniku

Udruga pravnika Vukovar 1991. uputit će zahtjev predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću neka podupre istrage protiv odgovornih za postojanje logora za Hrvate na teritoriju Srbije, te podupre ideju o postavljanju spomen-ploče na mjestu gdje je u Stajićevu kraj Zrenjanina bio logor, piše u današnjem broju novosadski Dnevnik.

Predsjednik udruge Zoran Šangut izjavio je ovaj novosadski list kako će "istina kad-tad izaći na vidjelo". Ova udruga tvrdi da su u logorima u Stajićevu, Begejcima, Nišu, Sremskoj Mitrovici i u Beogradu činjeni zločini nad državljanima Hrvatske, koje su tijekom 1991. i 1992. godine zarobili pripadnici JNA i zato su prije nekoliko godina Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih za događanja u tim logorima. Međutim, predmet još nije procesuiran, podsjeća Dnevnik.

- Hoće li novi šef srpske države Tomislav Nikolić, ne bi li svjetskoj i dokazao svoje novo, demokratsko lice za koje tvrdi da ga ima, smoći snage i učiniti ono što njegov prethodnik Boris Tadić, unatoč uspostavljanju dobre suradnje s hrvatskim dužnosnicima, nije učinio: dakle, hoće li, primjerice, primiti predstavnike udruge zatočenika iz Hrvatske i saslušati njihove zahtjeve za otkrivanje svih događanja u nekadašnjim logorima na tlu Srbije? - pita se autor članka u novosadskom Dnevniku.

Hrvatsko državno odvjetništvo je prošle godine ustupilo kolegama u Beogradu optužnicu protiv bivšeg generala JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, a prema toj optužnici, u logorima je ubijeno 19 zatočenika, većem broju su nanešene teške ozljede sa trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, više žena je silovano i seksualno zlostavljano. U istrazi protiv Vasiljevića i Živanovića ispitano je više od 250 svjedoka, od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitane su i osobe koje su s hrvatske strane sudjelovale u pregovorima i u razmjeni, podsjeća Dnevnik.

- Ako vaša javnost ne vjeruje nama Hrvatima, očekujem da će vjerovati svim onim građanima druge nacionalnosti koji su bili zatočeni, prije svega Srbima, jer su i oni iz Vukovara odvedeni u srbijanske logore u kojima su zlostavljani - kaže Zoran Šangut.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?