Sporno

Više od 2000 osnovaca ostalo bez besplatnog prijevoza

Škola
05.09.2013.
u 10:20

Točno 2320 učenika ostalo je bez prijevoza do škola. Vlasti se ne mogu dogovoriti tko treba snositi troškove, sindikati ponovno prijete općim štrajkom

Spor Vlade HNŽ-a i Grada Mostara oko plaćanja prijevoza učenika i prosvjetara, te materijalnih troškova škola i dalje traje. Za ove troškove je potrebno 1,2 milijuna maraka do kraja godine, ali se još ne zna tko će ovo platiti. Zbog navedenog, pod znakom pitanja je pohađanje nastave 2320 učenika osnovnih škola koji autobusima dolaze do škola. - Dobivamo sve više izvješća o tome kako djeca neće ići na nastavu dok se problem ne riješi. Održavaju se sastanci roditeljskih vijeća i imamo sve više zahtjeva za početak štrajka. Priča se maksimalno radikalizira, mislim da Vlada i gradske vlasti moraju sjesti za pregovarači stol - rekao nam je predsjednik sindikata osnovnih škola Slavko Lauš. Ipak, to toga neće doći. Barem sudeći po stavu vlasti u HNŽ-u. - U resornom ministarstvu smatraju kako nema potrebe za pregovorima. Svi trebamo poštovati zakon na način kako je to do sada bilo. Kada se promjeni zakon, onda se može razgovarati - rekli su nam jučer u Vladi HNŽ-a.

Bešlićeva upozorenja

U međuvremenu, iz mostarske Gradske uprave su nam poslali dokumente u kojima se vidi kako je gradonačelnik Ljubo Bešlić već skoro godinu dana upozoravao na ovaj problem. U posljednja tri mjeseca je intenzivirao upozorenja, ali odgovora iz županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta nije bilo. Pisma su slana Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Skupštini HNŽ-a, federalnim institucijama. Odgovora nije bilo. Bešlić, između ostaloga, upozorava kako u proračunu Mostara nisu predviđena sredstva za troškove prijevoza i materijalne troškove škola, te kako nije moguće uraditi rebalans proračuna jer Gradsko vijeće ne postoji, a gradonačelnik nema ovlasti samostalno obavljati taj posao.

Molba Federaciji


- U vezi s izloženim obraćam vam se s molbom da pronađete mogućnost da Gradu Mostaru date financijsku podršku na način da osigurate troškove prijevoza učenika i zaposlenika osnovnih škola s područja Grada Mostara i materijalne troškove osnovnih škola za razdoblje od 1. 9. do 31. 12. 2013. godine u ukupnom iznosu od 1,201.000 KM - stoji u dopisu koji je poslan na adresu federalne Vlade i Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti. Slična zamolba je poslana na adresu institucija HNŽ-a, ali nitko nije odgovorio na ove apele. Stoga, ne treba čuditi ovakav razvoj situacije. Sudeći prema trenutnim stavovima, štrajk osnovnih škola u Mostaru je neizbježan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?