Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Neprincipijelna koalicija SNSD-a i SBB-a da sruše Izvješće o radu VM

31.07.2017.
u 16:37

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na pres-konferenciji  kazao da Vijeće ministara BiH nastavlja raditi sasvim normalno, funkcionalno, upravo onako kao što je održalo i današnju sjednicu Vijeća ministara.

Ovo je kazao odgovarajući na novinarsko pitanje šta za rad Vijeća ministara znači to što Zastupnički dom državnog parlamenta prošlog tjedna nije prihvatilo Izvješće o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu?

- Nisam čuo nijedan jedini argument u istupima zastupnika u vezi s prezentacijom rada Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, na bazi brojnih argumenata, vrlo jasnih, mjerljivih i provjerljivih činjenica koje sam prezentirao u tijeku mog izlaganja - naveo je Zvizdić.

Kaže da je očekivao argumentiranu raspravu, te da mu se čini da se raspravljalo o svemu, samo ne o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH.    

- I dalje tvrdim, činjenično, da je 2016. godina bila najuspješnija europska godina BiH. To ne tvrdim ja, to tvrde svi i domaći i međunarodni dužnosnici koji se bave takvim pitanjima - kazao je predsjedatelj ministarskog vijeća.

Smatra da je riječ bilo o „jednoj politizaciji, činjenici da smo već ušli u predizbornu kampanju".

- Činjenici da je na razini države BiH taj dan, a vidjet ćemo da li će tako ostati u budućnosti, uspostavljena jedna neprincipijelna koalicija između SNSD-a i SBB-a koja je imala cilj da sruši Izvješće o radu Vijeća ministara BiH i da uopšte uruši napredak države BiH na putu europskih integracija. Jer ta koalicija je djelovala vrlo funkcionalno i vrlo koordinirano kada je u pitanju rušenje Izvješća o radu Vijeća ministara s jedne, ali i pokušaja zaštite Nikole Špirića kao šefa komisije s druge strane - ustvrdio je Zvizdić.

Naveo je da je sasvim siguran da će se svi oni koji žele dobro BiH, koji žele njen europski put, europski razvoj, suprotstaviti onima koji se za to zalažu deklarativno i koji „ustvari želi da onemoguće punu funkcionalnost državnih institucija i koji na dnevnoj bazi proizvode konflikte ili žele da proizvode dnevnopolitičke sukobe da bi, na takav način, održali svoj status ili svoj rejting u političkom životu BiH".

- Nebitna je tema, jednom je to Vijeće ministara, drugi put je neki projekat, bosanski jezik itd. Evo ja recimo govorim bosanskim jezikom. To je poruka onima koji pokušavaju da ospore bosanski jezik,  upravo ovaj pres držim na bosanskom jeziku. Svi oni koji pokušavaju da zabrane bosanski jezik to neće uspjeti. To neće uspjeti niti Milorad Dodik niti bilo koja institucija koja ima takvu vrstu diskriminatorskog odnosa prema ustavnom pravu Bošnjaka u BiH - istaknuo je.

Na novinarsko pitanje da li je ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko (SBBBiH), prisustvovao današnjoj sjednici, Zvizdić je odgovorio da ministar Jusko nije prisustvovao zato što je već mnogo ranije najavio odsustvo.

- Sasvim je opravdano da ministar Jusko prisustvuje svim idućim sjednicama Vijeća ministara BiH, jer Vijeće ministara BiH u skladu s Ustavom, Zakonom o Vijeću ministara BiH, našim poslovnikom, nastavlja raditi u punom kapacitetu. Sam stav ministra Juske u odnosu na činjenicu da Klub SBB-a BiH nije glasao za Izvješće o radu Vijeća ministara morate zatražiti od njega - naveo je Zvizdić.  

Dodao je da i dalje misli da je riječ o jednoj neprirodnoj koaliciji.

- Da li je ona temporalno formirana samo za taj dan u pokušaju rušenja izvještaja o radu Vijeća ministara BiH i zaštite Nikole Špirića, to ćemo vidjeti. Ali sasvim sam siguran da je riječ o jednoj tendenciji, procesima koji se već naziru i mogu biti prepoznatljivi. To nije pitanje OSA-e, to je bilo pitanje Ustavnog suda, Suda BiH, Tužiteljstva BiH...Riječ je o vrlo interesantnim tendencijama koje postaju već prepoznatljive. Sasvim sam siguran da probosanske snage, svi oni kojima je BiH kao naša zajednička domovina, svih naroda i građana na prvom mjestu, da neće dozvoliti dalje urušavanje napretka BiH. Jer obaranje Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH nije usmjereno protiv bilo koga pojedinačno. Tu nije riječ o personalnim odnosima, riječ je o urušavanju napretka BiH, zaustavljanju njenog europskog puta, njenog europskog razvoja i jačanje vladavine prava. To je ustvari sva suština onoga što se desilo na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH - naveo je Zvizdić.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?