Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zvizdić-Mogherini: Veliki napredak BiH na njenom europskom putu

10. srpnja 2017. u 11:55 0 komentara 93 prikaza
Foto: Fena

 Bosna i Hercegovina je postigla veliki napredak na europskom putu od prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije (EU) u rujnu 2015. godine - zajednički je zaključak visoke predstavnice EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

- Dogovoreno je da se ovaj napredak mora nastaviti - istakla je Mogherini na pres-konferenciji nakon današnjeg sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU  u Briselu.

Podsjetila je na sve što je BiH na tom putu postigla, a to je zahtjev za članstvo u EU, Upitnik koji je dostavila Europska komisija te priprema odgovora  na Upitnik.

Naglasila je da ulazak u EU svodi se na reforme, konkretno, reforme u oblasti ekonomije, vladavine prava i javne uprave te na ono što je najbitnije - odgovor na težnje i potrebe građana.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o nivou podrške koju građani pružaju procesu europskih integracija, a koji je ocijenjen kao veoma visok.

Nakon revizije koliko je BiH učinila u pogledu implementacije Reformske agende, zajednički je konstatovano da bi BiH trebala iskoristiti iduće razdoblje da okonča neka pitanja kao što je uvođenje seta trošarina, zajedničke strategije u oblasti energije, poljoprivrede te zaposlenja.

- Također, očekujemo da bi i sporazum o transportu mogao biti okončan u Trstu krajem mjeseca - kazala je visoka predstavnica EU, istakavši da fokus ipak treba ostati na reformama u oblasti ekonomije, vladavini prava te očekivanjima građana.

Stoga je dogovoreno da vodeći princip za zajednički rad, kako je istakla, bude - više i brže.

U svjetlu sutrašnjeg obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, Mogherini je poručila da će EU i dalje biti opredijeljena za pružanje podrške BiH da bi postigla pomirenje te opredijeljena za zajednički rad na EU perspektivi naše zemlje.

- Ono što me najviše interesuje nije okrivljavanje nekoga za nešto. To je ponekad lakše nego traženje načina za pomirenje - istakla je.

Srebrenicu je nazvala najvećim ožiljkom na koži Europe te naglasila da ona ima moralnu odgovornost i politički zadatak da pronađe put za pomirenje i suradnju unutar BiH, ali i u regiji.

Osvrnula se i na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojeg je upoznala tijekom posljednjeg boravka u Sarajevu.

-  Ono što mi je on tada prenio jeste opredijeljenost da bude konstruktivan. Očekujem da njegova djela budu u skladu s njegovim riječima - kazala je Mogherini. 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je napomenuo da sve što je bilo definirano na prethodnom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje prije godinu i po, u međuvremenu i realizirano.

Podsjetio je da je, između ostalog, ratificiran i potpisan protokol o stabilizaciji i pridruživanju, usvojen mehanizam koordinacije te značajno unaprijeđen ekonomski ambijent BiH.

- Sve to je naznačeno u izvještaju EU za BiH za 2016. godinu - rekao je Zvizdić, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je EU primijetila ovaj progres.

U međuvremenu, kako je rekao, nastavljen je rad na osnovnim prioritetima BiH, a to je članstvo u EU, ekonomski razvoj te daljnja borba protiv svih oblika kriminala i ekstremizma, u čemu je BiH načinila značajne iskorake što potvrđuje i činjenica da zadnjih šest mjeseci ne bilježi nijedan odlazak na strana ratišta.

Posebno je istakao zahvalnost zbog inicijative pokrenute 2014. godine, koja je otvorila "novu europsku energiju BiH" te zahvalio Mogherini na njenom angažmanu koji je bio najvažniji podsticajni element za razvoj europskih procesa u BiH.

- Zbog toga je prošla godina bila najuspješnija europska godina BiH, kada je prihvaćena naš zahtjev i kada smo dobili Upitnik Europske komisije - kazao je Zvizdić.

Podvukao je da BiH ostaje jasno opredijeljena za europske integracije, nastavak ekonomskih i socijalnih reformi te jačanje vladavine prava i regionalne suradnje, posebno s prvim susjedima.

- Europska budućnost BiH potpuno je izvjesna. Naravno, u skladu s našim političko-ustavnim sistemom, na tom europskom putu imamo česte opstrukcije onih koji nisu dovoljno posvećeni europskim integracijama ili su posvećeni samo deklarativno - napomenuo je, dodajući da je to razlog kašnjenja nekih procesa EU integracija.

Poručio je da će BiH nastaviti provoditi reforme te da će iz dana u dan biti sve bliža EU te izrazio očekivanje da će naša zemlja najkasnije do narednog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje sljedeće godine BiH imati kandidatski status.

- To je naš najvažniji cilj koji vodi ka poboljšanju standarda naših građana, dobroj europskoj i ekonomskoj perspektivi - zaključio je Zvizdić.

Zajedno sa Zvizdićem u bh. izaslanstvom bili su ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović te zamjenik ministra financija i trezora BiH Mirsad Žuga.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.