predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Mogherini u BiH donosi važne poruke

sdfdsf
01.03.2017.
u 19:34

 Ideja bosanskohercegovačke državnosti je stara četiri ili pet stoljeća - kazao je večeras predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je prisustvovao svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom 1. ožujka - Dana neovisnosti BiH.

Dodao je da je to ideja volje građana BiH koji su je oduvijek posmatrali kao zasebnu teritorijalnu cjelinu, ističući da je BiH neovisna zemlja s punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom te međunarodno-pravnim subjektivitetom.

- To je zemlja koja je stvorila pretpostavke da snažno krene ka Europskoj uniji, a vjerovatno i ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) u idućem razdoblju i koja je uspjela nakon razornog rata i desetina tisuća ubijenih i stotine tisuća protjeranih favorizirati ekonomske i ljudske potencijale - podvukao je Zvizdić.

Šetete su bile, podsjetio je Zvizdić, ogromne, a neke analize govore i da su u Sarajevu bile veće od 20 milijardi eura, iako se o njima sve manje priča ili su zaboravljene.

- U ovom trenutku BiH bilježi najbolje ekonomske rezultate i parametre u cijeloj regiji. Potencijali BiH su takvi da je bh. duh, duh državnosti i multikulturalnog i multikonfesionalnog pristupa izgradnji našeg društva pobijedio i nadvladao sve one koji su htjeli nadvladati BiH ili ju dezintegrirati - stav je predsjedatelj Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Osvrnuo se na sutrašnju najavljenu posjetu visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini BiH, kazavši da ona donosi veoma važne poruke za BiH, a to je da su vrata EU otvorena za BiH, ali i da će od dinamike ispunjavanja uvjeta koji su postavljanjeni pred BiH ovisiti i brzina pristupanje EU.

- Svi dužnosnici EU bit će na raspolaganju BiH i dat će punu institucionalnu i drugu podršku kako bi naše faze pristupanja savladali u što bržoj dinamici na što kvalitetniji način - kazao je Zvizdić.

Podvukao je da je za BiH važno da je europska perspektiva BiH i zapadnog Balkana izvjesna i to zbog dobre suradnje unutar same regije, jer dok sve zemlje u regiji kao najvažniji zajednički nazivnik imaju put ka EU do tada se može govoriti o regionalnim projektima i jačanju regionalne suradnje.

Zaključio je da i BiH ima za Mogherini pozitivne poruke na bazi analize do sada urađenih obaveza sa europske agende Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?