Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a

Zovko pozvala na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a kako bi se istražili i rasvijetlili njihovi zločini

Željana Zovko
EPP
28.03.2023.
u 20:15

Totalitarni režimi iz prošlosti odavno su pali, ali domet njihovih tajnih službi i njihovih mreža utjecaja i dalje živi - istaknula je Zovko

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko sudjelovala je kao uvodni govornik na seminaru u organizaciji bugarskog zastupnika Andreja Kovatcheva pod nazivom "Ruski utjecaj na zapadnom Balkanu: trajno nasljeđe totalitarnih tajnih službi i njihovih novih mreža utjecaja" u Europskom parlamentu.

Prilikom uvodnog govora, Zovko je pozdravila inicijativu zastupnika Kovatcheva da organizira seminar na navedenu temu i naglasila kako od početka svoga rada u Europskom parlamentu kontinuirano poziva na rasvjetljavanje zločina i struktura svih totalitarnih režima, priopćeno je iz EPP-a.

- Totalitarni režimi iz prošlosti odavno su pali, ali domet njihovih tajnih službi i njihovih mreža utjecaja i dalje živi. Stoga ponovno pozivam na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a kako bi se potpuno istražile i rasvijetlile postojeće strukture i njihovi zločini - istaknula je Zovko i dodala kako je iz toga razloga putem svojih amandmana u sadržaj niza rezolucija uključila poziv na otvaranje arhiva u zemljama bivše Jugoslavije.

Zovko je također dodala da se mora nastaviti podržavati rad povjesničara, arhivista i državnih institucija u otkrivanju i razbijanju ovih mreža.

- Dok idemo naprijed, važno je učiti iz lekcija iz prošlosti i razumjeti našu povijest. Moramo biti u stanju prepoznati totalitarizam kakav jest, kako bismo se nosili s njegovim naslijeđem koje još uvijek traje u europskom susjedstvu - zaključila je Zovko.

U priopćenju se podsjeća kako je Zovko 2019. godine radila na rezoluciji o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe u kojoj su osuđena masovna kršenja ljudskih prava od svih totalitarnih režima.

Također tijekom rada na izvješću Odbora za vanjske poslove o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu u 2021. godini, Zovko je amandmanima u konačan tekst uključila poziv na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?