sve se više uzgaja

Zoran otkrio zlatnu žilu i zarađuje ogroman novac: Počeo je uzgajati podcijenjeno voće, a kila je čak 12 eura

voće
Unsplash
16.04.2024.
u 21:28

Voćari imaju priliku brže doći do prihoda, s obzirom na to da se borovnice ranije sazrijevaju od ostalog voća poput jabuka i krušaka.

Uzgoj borovnica postaje sve popularniji među poljoprivrednicima, a razlozi za to su mnogobrojni. Borovnica je otporna na zimske temperature te može podnijeti i ekstremne hladnoće bez štete, čineći je izuzetno profitabilnom kulturom. Cijena kilograma borovnica kreće se oko 12 eura, što je čini jednom od najisplativijih kultura za uzgajanje na ovim prostorima, piše Klik.hr.

Međutim, unatoč mogućnosti visokih prinosa, postoje i izazovi s kojima se poljoprivrednici suočavaju. Klimatske promjene mogu utjecati na prinos, kao i pojava štetnika i bolesti. Ipak, prednosti uzgoja ovog voća su brojne, zbog čega voćari sve češće odlučuju proširiti svoje nasade.

Zoran Đorđević, voćar iz Fruške gore, ističe kako se borovnica sve više uzgaja zbog lokalne klime koja omogućuje ranije sazrijevanje plodova u odnosu na druge regije. To rezultira time da se domaća borovnica može na tržištu naći prije nego što dođe do uvoza iz stranih zemalja poput Poljske, Njemačke, Italije i Portugala, prenosi Dnevnik.rs.

Skup uzgoj, ali dobra zarada

Berba borovnica obično započinje već u lipnju i traje do srpnja, kada na stranim tržištima nema domaćeg voća, što dovodi do povećanja cijene. Voćari imaju priliku brže doći do prihoda, s obzirom na to da se borovnice ranije sazrijevaju od ostalog voća poput jabuka i krušaka.

Iako postoji mogućnost za profit, uzgoj borovnica može biti izuzetno skup. Berba se provodi ručno četiri puta tijekom mjeseca dana, što zahtijeva angažiranje sezonskih radnika i ulaganje u gnojiva te navodnjavanje. Cijena borovnica varira ovisno o periodu berbe, a od četvrte ili pete godine može se očekivati prinose od oko tri kilograma po sadnici. Ulaganja po hektaru mogu doseći između 50.000 i 60.000 eura, a prvi urod može se očekivati tek nakon nekoliko godina. No, i zarada je na kraju vrlo dobra.

Voćar Đorđević zaključuje da je ključ uspjeha u uzgoju borovnica strpljenje i predanost, te da se dugoročno može postići značajan profit, unatoč početnom ulaganju i izazovima koje donosi uzgoj ovog voća.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije