savjet stručnjaka

Znate li da plank izvodite vjerojatno puno duže nego što je to potrebno?

Foto: shutterstock
02.06.2020.
u 12:51

Teško je zamisliti vježbu koja se češće izvodi od planka. Uostalom, ova vježba se definira nedostatkom pokreta pa zahtijeva da držite svoje tijelo čvrsto, ravno i mirno tijekom svakog seta. Isto tako, teško je smisliti izazovniji i učinkovitiji potez za izgradnju corea pa ne čudi što se nalazi u gotovo svakom setu vježbi za cijelo tijelo.

Istraživanje kanadskih znanstvenika pokazuje da je plank čak i učinkovitiji od dinamičnih vježbi za izgradnju mišića, prenosi Index.hr. 

U posljednje vrijeme pojavljuje se sve više fitness izazova čiji je cilj što dulje izdržati u položaju planka, ali jeste li se ikada zapitali koliko dugo trebate držati plank da biste optimizirali svoje rezultate?

Svjetski rekord iznosi osam sati, 15 minuta i 15 sekundi. No dobra je vijest da biste vi trebali puno kraće izvoditi plank.

Iako se stručnjaci još uvijek nisu potpuno usuglasili, njihovi savjeti kreću se između 10 sekundi i dvije minute. Naime, čak i ako vam je krajnji cilj izdržljivost, zapamtite da sve što traje iznad dvije minute može biti kontraproduktivno. Također, preporučuje se izvođenje različitih vrsta plankova, kako savjetuje Men’s Health.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?