Uređuje se katastar

Znat će se podaci o svakom stanu, kući, zemljišnoj parceli...

katastar
Foto: ilustracija
27.11.2016.
u 10:00

Ono što su 1984. započele vlasti tadašnje Jugoslavije, bit će dovršeno sljedećih mjeseci, a to je da će FBiH imati potpuno sređene i digitalizirane podatke o nekretninama i zemljištu koji će se nalaziti na jednom mjestu.

Realizacijom ovog projekta, za što nisu potrebna financijska sredstva, konačno će se na jednom mjestu moći naći svi potrebni podaci o nekretninama, izmjere i katastarsko klasiranje zemljišta (položaj, oblik, kultura i klasa ili način korištenja i površina parcela i objekata), podaci o zgradama (godina izgradnje, posjedovanje građevinske i uporabne dozvole, broj katova) i podaci o nekretninama u etažnom vlasništvu (površina, položaj u zgradi, način korištenja i struktura etažnih jedinica i sukorisnički dijelovi) te podaci o korisnicima nekretnina.

Izlaganje za javni uvid podataka o nekretninama obavlja Povjerenstvo za izlaganje podataka koje, kako stoji u Zakona o premjeru i katastru nekretnina, imenuje zastupničko tijelo jedinice lokalne samouprave za jednu ili više katastarskih općina. Izlaganje svih podataka obavljat će se po katastarskim općinama preko popisnih listova, a podaci o nekretninama izlažu se na javni uvid radi usuglašavanja stanja u popisnim listovima sa stvarnim stanjem na terenu. To u konačni znači sređivanje kompletne dokumentacije koja se odnosi na nekretnine, zemljište, a konačni učinak ovog projekta lakše je dobivanje građevinskih i drugih dozvola, jasno definiranje vlasništva i stanja nad nekretninom ili zemljištem u FBiH.

Još u razdoblju Austro-Ugarske udareni su prvi temelji katastarskog i zemljišno-knjižnog sustava u BiH. Tijekom 80-ih pokušao se realizirati projekt jedinstvene evidencije o nekretninama, tzv. katastar nekretnina, što je podrazumijevalo spajanje katastra i zemljišne knjige u jednu evidenciju, ali je projekt prekinut ratom. Poslije rata, kako stoji u službenoj odluci Vlade FBiH, poslovi su nastavljeni u manjem obujmu sukladno materijalnim i kadrovskim prilikama. Nametanjem Zakona o zemljišnim knjigama od visokog predstavnika 2002. poslovi su obustavljeni i nisu nastavljeni do danas. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?