MOSTAR

Znanstveno-stručni skup ''GEO-EXPO 2023'' 19. listopada

17.10.2023.
u 12:33

Trinaesti po redu znanstveno-stručni skup ''GEO-EXPO 2023'' održat će se 19. listopada na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

Ovaj skup će obilježiti izlaganja istaknutih profesora i stručnjaka iz regije i svijeta, koji se bave geotehnikom i srodnim disciplinama. Teme izlaganja obuhvaćaju podzemne konstrukcije, rudarstvo, građevinarstvo i okolišni inženjering, potresi, klizišta, geotehnička istraživanja i monitoring, geotehnički hazardi i rizici, infrastruktura, temeljenje i deponije, priopćilo je Društvo za geotehniku u BiH.

Među ostalima, predavanje će održati prof. Naoki Watanabe s Niigata Univerziteta iz Japana na temu ''Ključna uloga fosilne morske vode u neogenim sedimentnim stijenama za pojavu klizišta u sjevernom dijelu središnjeg Japana'' te prof. Yasemin Leventeli s Akadeniz Univerziteta iz Turske na temu ''Izbor lokacije u funkciji potresnog inženjerstva''.

Porf. Sonja Zlatović s Tehničkog veleučilšta u Zagrebu održat će predavanje na temu ''Geotehnički aspekti petrinjskog potresa i neke sanacije'', a  dipl.ing.građ. Mario Jurišić iz širokobriješke tvrtke ''Hering'' održat će predavanje na temu ''Zaštita temeljne jame stupnog mjesta S2 pri izgradnji mosta Počitelj''.

U programu znanstveno-stručnog skupa će autori radova, profesori, inženjeri i stručnjaci iz BiH, regije i svijeta, također prezentirati svoje radove koji su objavljeni u Zborniku radova znanstveno-stručni simpozij ''GEO-EXPO 2023''.

Društvo za geotehniku u BiH je od svog osnivanja 2009. godine do danas organiziralo ukupno 12 znanstveno-stručnih simpozija pod nazivom ''GEO-EXPO'', čija je osnovna tema geotehnika. Važnost geotehnike u građevinarstvu je ključna. Ispravnom primjenom geotehnike mogu se spriječiti katastrofalne greške prilikom izgradnje, smanjiti rizik od štete za ljude i imovinu, te minimizirati utjecaj građenja na okolinu.

Inače, spomenuti znanstveno-stručni skup organizira Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini u suorganizaciji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?