Istraživanje

Znanost potvrdila: Ljudi koji jedu mnogo mesa kraće žive

meso
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
29.02.2020.
u 09:34

Prema jednom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "JAMA Internal Medicine", konzumiranje dva mala obroka crvenog ili prerađenog mesa tjedno povezano je sa tri do sedam posto većim rizicima od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara te tri posto većim rizikom od smrti u odnosu na sve ostale uzroke.

Konzumiranje neke mesne prerađevine dva puta tjedno također je povezano s većim rizikom od srčanih bolesti, ali ne i s ukupnim većim mortalitetom, navodi se u istraživanju koje su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta Feinberg na Northwestern Sveučilištu, prenosi Avaz. 

Konzumiranje ribe nije bilo povezano s negativnim zdravstvenim posljedicama.

Norina Alen, epidemiolog i pedijatar s medicinskog fakulteta na Northwestern Sveučilištu i koordinatorica istraživanja ističe da se njeno istraživanje bavilo ispitivanjem toga imaju li ljudi koji jedu više mesa veću mogućnost da se razbole i umru te raspoloživim podacima i usporedbom istih, da bi se utvrdilo postoje li pozitivne korelacije između smanjenog unosa mesa i poboljšanja općeg zdravstvenog stanja.

Alen kaže kako se nada da će ljudi umjereno konzumirati prerađeno meso te nastojati konzumiraju više voća i povrća i žitarica.

Gotovo 30.000 muškaraca i žena bilo je obuhvaćeno istraživanjem Northwestern Sveučilišta koje je pratilo ispitanike iz šest različitih dugoročnih istraživanja i do 30 godina.

- U odnosu na ranija istraživanja ovo je otišlo nekoliko koraka dalje u nastojanju da otkrije utjecaj mesa praćenjem faktora rizika kod pojedinaca i drugih aspekata ishrane svakog pojedinog ispitanika- dodaje Alen.

Iako je povećanje rizika od dva obroka tjedno malo, rizik raste kada osoba konzumira više crvenog mesa, pokazuje istraživanje.

Istraživanje je imalo nekoliko ograničenja od kojih je veće bilo to da se oslanjajala na podatke ispitanika o tome što su jeli mjesec dana prije početka istraživanja, a nisu uzete u obzir eventualne promjene ishrane u godinama nakon toga.

Ispitanici su prosječno praćeni 19 godina.

Alen ističe kako je zanimljivo da postoji značajna veza između zdravlja ispitanika i njihove smrti s onim šta je činilo njihovu ishranu prije više od desetaka godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?