Kolač koji ne izlazi iz mode

Znamo kako napraviti savršenu bakinu pitu od jabuka - vodič za početnike i majstore

31.08.2022.
u 11:18

PRHKA pita od jabuka je kolač koji nikad neće izaći iz mode. Ne znamo nikoga kome ne paše, može ga se jedino voljeti malo više ili malo manje. Iako uvijek postoji više opcija što se tiče nadjeva, ali i tijesta, postoji par pravila koja se ne bi trebala zaobilaziti.

Bakina, američka, sipana?

Ova na koju mi mislimo je ona klasična, bakina - moglo bi se reći. Druge koje bi vam mogle pasti na pamet su američka, specifična po okruglom obliku i punjenju od sjeckanih, a ne ribanih jabuka. Isto tako, američka pita od jabuka se ne reže toliko precizno kao ova na koju je većina nas navikla od djetinjstva, a i često se poslužuje još topla uz kuglicu sladoleda od vanilije (recept za mini verzije je na ovom linku).

 

 

Druga, ajmo reći slična, sipana je pita od jabuka. Što to znači? Znači da se jabuke naribaju, no tijesto se ne mijesi kao uobičajeno prhko, već se napravi suha smjesa koja se reda naizmjenično s nadjevom. Ta se smjesa tijekom pečenja natopi sokovima iz nadjeva i nastaje svojevrsno tijesto, pomalo mrvičasto. Odlično je rješenje onda kada nemate volje, vremena ni prostora u kuhinji za mijesiti prhko tijesto (recept je na ovom linku).

 

 

Bakina je bakina

Ipak, mi najviše volimo ovu klasičnu - sloj prhkog tijesta, nadjev od jabuka i opet sloj prhkog tijesta. Čini se jednostavno, i može biti, no volimo se držati određenih smjernica koje nam pomažu da pita ispadne što bolja.

Tijesto je jako bitno

Na internetu smo našli neke recepte u kojima piše kako se treba koristiti maslac sobne temperature, pa priprema kreće miksanjem maslaca, jaja i šećera, u što se dodaju ostali sastojci. To nije najbolji izbor jer bi vam tijesto za pitu moglo ispasti lagano gumenasto, a ne toliko prhko, što svakako želimo.

Važno je da maslac bude hladan i da priprema tijesta krene utiskivanjem hladnog maslaca u brašno kako bi nastala mrvičasta smjesa. Zatim se dodaju ostali sastojci i zamijesi tijesto. Tijesto se ne smije mijesiti predugo jer ga i to čini gumenim. Kiselo vrhnje služi kao pomoć kod povezivanja, radi tijesto lagano elastičnim i lakšim za zamijesiti u kup, ali i razvaljati kasnije kad se odmori u hladnjaku.

 

 

Zaboravite na margarin

Margarin prekrižite odmah sada. To kruto ulje lošeg mirisa ne trebate u omiljenoj piti od jabuka. Maslac je savršena opcija, no ništa loše neće se dogoditi ni ako stavite svinjsku mast koja je pristojna zamjena, a svakako bolja od margarina.

Važno je da, koju god koristite, masnoća bude hladna kako bi tijesto ispalo što prhkije na kraju. Kod masti bi bilo dobro da pripazite na to koliko je slana pa sukladno tome smanjite dodatnu sol koja bi trebala ići u tijesto.

Svaka jabuka je dobra jabuka

Nećemo ići tako daleko da vam uvjetujemo koju sortu jabuka trebate koristiti. U ljeto to mogu biti petrovke, one mekane, rane i pomalo brašnaste i kašaste jabuke. Iako ih neki, primjerice za štrudlu, ni ne gule jer imaju dosta mekanu koru, svakako bismo preporučili guljenje.

Što zbog preciznijeg rezanja kolača, što zbog eventualnog nespretnog osjećaja u ustima kad naletite na komadić žilave kore u odnosu na ostatak glatkog nadjeva. U jesen možete koristiti koje god jabuke imate pri ruci, također oguljene. Naribajte ih pažljivo, da izbjegnete komadiće koštica, opni i peteljki u nadjevu.

 

 

Kiselije jabuke trebaju malo šećera

Kad govorimo o zaslađivanju, realno je da vam treba malo šećera, ovisno koliko su jabuke slatke ili kisele. Na jedan kilogram jabuka može biti dovoljna i jedna vrećica vanilin šećera, to jest žlica običnog. No, najbolje da sami procijenite. S druge strane, med, javorov ili agavin sirup radije izbjegavamo jer se ponašaju drukčije od šećera te okus neće biti onakav kakav očekujete kod klasične pite od jabuka.

Rum i limun su svakako dobrodošli, no u razumnoj količini - ne želite da ijedan okus nadvlada jabuke koje ovdje imaju glavnu ulogu. Navrh noža cimeta neće smetati, no ako znate da će pitu jesti i netko tko ga ne voli, nemojte forsirati.

Pirjati ili ne pirjati?

Nije loše napomenuti i kako nam cimet više odgovara u hladnijim mjesecima, a u kolovozu i rujnu pitu od jabuka preferiramo u svježijem izdanju, s naglaskom na limunkasti okus. Limun će pomoći i da jabuke ne potamne previše. Naravno, možete birati hoćete li ih na tijesto prije pečenja staviti sirove ili ih propirjati.

 

 

Zašto pirjati? Pirjanjem će se stvoriti jedan kompaktniji nadjev i lakše će se rezati jednom kad se pita ispeče i ohladi. Dobra je stvar što nadjev možete pripremiti ranije pa ga ostaviti da se prohladi, a zbog pektina će, prirodnog "zgušnjivača" iz jabuke, biti kremast. Recept za pitu od jabuka koji nas nikad nije iznevjerio možete pronaći OVDJE. Vidjet ćete, odličan je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije