UN program

Značajna pomoć Europske unije poplavljenima u BiH

24.02.2016.
u 08:00

“Ovom prilikom želim se zahvaliti svima koji su pritekli upomoć i pomogli oporavku ŽP od katastrofalnih svibanjskih poplava 2014. Posebna zahvala ide EU za uložena sredstva koja su u značajnoj mjeri pomogla da se život u Posavini normalizira. Zahvaljujem se i njezinim agencijama, UNDP i IOM, na kvalitetnoj i profesionalnoj provedbi  EU-ova programa oporavka od poplava, kazao je na završnoj ceremoniji EU Programa za oporavak od poplava u sjedištu UN-a u Sarajevu predsjednik Vlade PŽ-a Marijan Klaić. Na skupu su, uz ostale, bili nazočni veleposlanik EU-a u BiH Lars-Gunnar-Wigemark, rezidentna koordinatorica UN Sezin Sinanoglu te rukovoditelj EU Programa za oporavak od poplava Edis Arifagić. Predstavljeni su rezultati kroz iskustva korisnika, naglašeni doprinosi programa u brojnim sektorima, od rehabilitacije stambenog fonda, infrastrukture, preko potpore oporavku ekonomije u pogođenim područjima i prihoda za stanovništvo, do pružanja javnih usluga.

Pod vodom 74 posto PŽ-a

PŽ je doživio poplave katastrofalnih razmjera po mnogim osnovama. Klaić je podsjetio samo na neke od parametara koji potvrđuju razmjere poplavne tragedije. - Visina vodnog vala je bila za 107 cm viša od ikada izmjerenog vodostaja rijeke Save u Šamcu. Posljedice su, također, bile katastrofalne, jer poplavljeno je bilo 74 posto teritorija PŽ-a, s ukupnom štetom u visini od 189 mil. KM. Poplavljeno je čak 6100 stambenih objekata. I tomu nije kraj, jer dok se na nekim područjima voda odmah povukla, u PŽ-u kao nizinskom terenu plavni vodni val se zadržao 22 dana i svakim danom činio je nove štete, kaže Klaić i dodaje kako su u prvim trenucima poplava u pomoć spašavanju života i dobara pritekle mnoge institucije i organizacije civilnog društva, mnogi pojedinci iz cijele BiH i okolnih zemalja, međunarodne institucije i timovi za spašavanje koje su činili humanitarci iz mnogih zemalja.

Nasipi ostaju prioritet

- Nakon vraćanja poplavne vode u korito rijeke Save, pristupilo se sanaciji šteta i oporavku od poplave. U tim aktivnostima je najvažnije mjesto imao EU kroz Program oporavka od poplava. Tim programom u prvom dijelu je obuhvaćena sanacija stambenih, školskih i zdravstvenih objekata. Zatim su slijedili programi za oporavak poljoprivrednih i gospodarskih objekata.

Na kraju se pristupilo sanaciji infrastrukturnih objekata sa sufinanciranjem Vlade Posavske županije u iznosu do 50 posto. Obnovljeno je 6500 m regionalnih i lokalnih cesta, rekonstruirano je 2700 m ljetnih nasipa te rekonstruirana crpna stanica gradske kanalizacije u Orašju, kazao je premijer Klaić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?