šokantno

Životi građana RS-a dva puta manje vrijede od života građana FBiH

životno osiguranje
Foto: Thinkstock
13.03.2015.
u 10:37

Građani RS-a, odnosno njihove ruke, noge i ostali dijelovi tijela, kao i duševna bol vrijede dvostruko manje nego građana FBiH, rezultati su istraživanja sudskih presuda za naknadu nematerijalne štete koje je proveo portal CAPITAL.ba.

Slobodna procjena suda

Do ovog skandaloznog podatka portal je došao usporedbom više presuda donesenih u predmetima naknade nematerijalne štete te zakonodavstva entiteta. Naime, za razliku od FBiH gdje je Vrhovni sud usvojio Orijentacijske kriterije iznosa za utvrđivanje pravične novčane naknade za nematerijalnu štetu, u RS je prepušteno na volju sucima da procijene iznos naknade štete. Vodeći se zakonskom regulativom, sudovi u FBiH za smrtni slučaj bliskom srodniku dosuđuju novčanu odštetu za duševnu bol u visini od 20.000 KM, a u slučaju smanjenje životne aktivnosti od 10 posto 5000 KM. S druge strane, sudovi u RS-u za smrtni slučaj dosuđuju odštetu od maksimalno 10.000 KM, a za smanjenje životne aktivnost 3000 KM, odnosno 2000 KM manje nego u FBiH. Kao primjer portal navodi presudu Osnovnog suda u Prijedoru iz 2012. godine kojom je sud majci za gubitak sina dosudio iznos od 9000 KM, supruzi za gubitak bračnog druga 7000 KM, a maloljetnom djetetu koje se nalazi na odgoju i izdržavanju kod roditelja 10.000 KM, isto toliko dosuđeno je punoljetnom djetetu. Da je za ovaj slučaj bio nadležan jedan od sudova u Federaciji, primjenom Orijentacijskih kriterija svim oštećenima bi bio dosuđen isti iznos, odnosno svi bi za nematerijalnu štetu za gubitak bliskog srodnika dobili po 20.000 KM. Obitelj u RS-u je za nematerijalnu štetu uslijed gubitka svoga člana dobila ukupni iznos od 36.000 KM, dok bi, da živi u FBiH, dobila iznos od 80.000 KM.

Ogromne razlike

Slična situacija je i u slučaju tjelesnih oštećenja, odnosno umanjenja životne aktivnosti. Kao primjer portal navodi presudu Okružnog suda u Banjoj Luci iz 2014. godine, kojom je sud presudio da za 10% umanjene životne aktivnosti tužiteljici pripada naknada štete u iznosu od 3000 KM. Primjenom Orijentacijskih kriterija oštećenoj bi u FBiH bilo dosuđeno 5000 KM. U drugoj presudi iz 2014. godine, istog suda, navodi portal, oštećenom na utvrđenih 27,5% umanjene životne aktivnosti dosuđuje 8500 KM i time potvrđuje prvostupanjsku presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci. I u ovom slučaju u FBiH oštećenom bi bilo dosuđeno znatno više, odnosno 13.750 KM. Šokantno je što životi građana u dva entiteta iste države za sudove nemaju istu vrijednost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?