PROMJENA VREMENA

Zima pokazuje zube, u nedjelju čak minus 10 °C

snijeg
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
25.01.2014.
u 08:30

U dolini Neretve se ipak ne očekuje snijeg

Nakon mjeseci neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, zima je konačno odlučila pokazati zube, te se tako u nedjelju u središnjoj Bosni očekuju temperature i do minus 10, a u Hercegovini do minus 5, kazao je jučer meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Željko Majstorović.

Snježni pokrivač

Kazao je da bi neki dijelovi BiH već danas mogli osvanuti pod snježnim prekrivačem debelim od 10 do 20 centimetara, a tijekom dana taj pokrivač će još rasti te je zbog jakog vjetra moguća pojava snježnih vijavica. Snijeg će u najvećoj količini padati u središnjoj Bosni, ali ne isključuje se padanje snježnih pahulja niti u Hercegovini. “Snježni pokrivač se tijekom vikenda i na području Hercegovine može očekivati, ali na većim nadmorskim visinama, dok će u dolini Neretve vrijeme ipak proći u znaku kišnih padalina”, kaže Majstorović. Prema njegovim riječima, smirivanje padalina u cijeloj BiH se očekuje u nedjelju. “Posljednji dan vikenda se očekuje razvedravanje, ali i nagli pad temperatura”, kazao je Željko Majstorović. Ipak, vedro vrijeme se neće zadržavati dugo, već početak idućeg tjedna obilježit će ponovno promjenjivo vrijeme s padalinama. Majstorović naglašava kako će se niske temperature i pravo zimsko vrijeme zadržati sve do polovine veljače. “Iako u ovom prvom hladnom valu neće biti snježnih padalina u dolini Neretve, idući val, koji dolazi idući tjedan, svakako bi mogao zabijeliti i taj dio zemlje”, kazao je Majstorović. Hladni val jučer je već okovao Hrvatsku. Naime, već u ranim jutarnjim satima jučer je u Zagrebu počeo padati snijeg, a dodatne probleme su stvarali jaku udari vjetra.

Olujna bura

Na Jadranu je jučer tijekom cijelog dana puhala jaka bura, koja je u trenutcima prelazila u olujnu s orkanskim udarima zbog čega su bile prekinute određene katamaranske linije. Temperature su se kretale od 5 pa do 10 Celzijevih stupnjeva. Snijeg je zabijelio i Gorski Kotar i Luku. Budući da se slično vrijeme očekuje i danas, HAK je upozorio sve koji kreću na put na dodatni oprez, kao i na obveznu zimsku opremu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije