U zapadnoj Hercegovini provode se obuke

ZHŽ se aktivno priprema za pisanje projekata za europske fondove

storyeditor/2023-10-03/vlada_zhz.jpg
04.10.2023.
u 18:07

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović u izjavi za Večernji list ističe kako županijska Vlada aktivno podržava procese koji se provode na terenu, a koji za cilj imaju obuku za pisanje projekata koji će se u budućnosti financirati iz europskih pretpristupnih fondova

Zapadnohercegovačka županija, uz konstantan proces obuke kadrova iz svih sfera društvenog života na pripremi za pisanje projekata koji će konkurirati za europske pretpristupne fondove, kao i obuke za članove tijela u sustavu koordinacije procesa europskih integracija, jedan je od lidera kada govorimo o pripremi svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini za sve ono što čeka državu na njezinu približavanju Europskoj uniji, piše Večernji list BiH.

Svjesni kako se pred BiH otvaraju povijesne prilike gospodarskog razvoja, ali i usklađivanja standarda u nizu područja svakodnevnog života, Vlada ZHŽ-a i Ured Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije aktivni su sudionici procesa kojim osnažuju vlastite kapacitete predlaganja projektnih ideja.

Važnost pripreme

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović u izjavi za Večernji list ističe kako županijska Vlada aktivno podržava procese koji se provode na terenu, a koji za cilj imaju obuku za pisanje projekata koji će se u budućnosti financirati iz europskih pretpristupnih fondova. Naglašava kako je cilj potaknuti mlade ljude iz županije da u što većem obujmu sudjeluju u predlaganju i kreiranju projektnih ideja koje su budućnost kada govorimo o ekonomskom razvoju županije, a u tom je kontekstu posebno ukazao na teme koje se odnose na zaštitu životne sredine, kao i infrastrukturu.

Imajući na umu činjenicu da najveći potencijal za razvoj i budućnost neke regije ili zajednice predstavljaju njezini ljudi, Ured Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije nastoji intenzivirati suradnju s mladima, posebno u kontekstu izgradnje i jačanja kapaciteta u planiranju, pisanju, pripremi i provedbi projekata kako bi bili što spremniji za učinkovito korištenje dostupnih sredstava iz programa i fondova EU-a. Nedavno je Ured pokrenuo obuku "Jačanje kapaciteta mladih za pisanje i provedbu projekta u Zapadnohercegovačkoj županiji". Organizirana je u suradnji s programom "Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u BiH" (SDG2 BiH), koji financira Švedska i provodi UNDP u partnerstvu s UNICEF-om i UN WOMEN u BiH, CISP talijanskom organizacijom koja provodi projekt "Natur Bosnia i Herzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj AID012003", koji financira Talijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS), te s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. Cilj obuke je izgraditi i ojačati kapacitete mladih s područja Zapadnohercegovačke županije u planiranju, pisanju, pripremi i provedbi projekata, kako bi bili što spremniji za učinkovito korištenje dostupnih sredstava iz programa EU. Tema koja će biti obrađivana razradom projektnih ideja u okviru obuka jest inovativan pristup rješavanju problema upravljanja otpadom na području mjesnih zajednica u Zapadnohercegovačkoj županiji (inovativan pristup sanaciji divljih deponija, recikliranje, ponovna upotreba otpada, promocija i podizanje svijesti o otpadu i problemima otpada i sl.).

Obuke

Uvažavajući ustavne nadležnosti, županija se također priprema za usvajanje pravnih i drugih propisa koji su vezani uz proces europskih integracija. Tako je Direkcija za europske integracije u suradnji s Uredom Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije održala obuke za državne službenike, ali i sve zainteresirane, uz fokus na dvije tematske cjeline -usklađivanje zakonodavstva te značaj komunikacija u procesu europskih integracija. Kako bi se upoznali sa sekundarnim izvorima prava Europske unije te procesom i tehnikama usklađivanja s pravnom stečevinom EU, prvoga dana održana je obuka "Metode, načini i tehnike usklađivanja zakonodavstva", dok je drugoga dana provedena obuka "Vještine izvještavanja za potrebe procesa europskih integracija".

Navedeni procesi, uz najave novih aktivnosti, svjedoče o činjenici da ova županija krupnim koracima ide u smjeru pripreme za sve one aktivnosti koje čekaju BiH kada je riječ o zakonodavstvu, ali i za prilike koje će se otvoriti kroz pretpristupno financiranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije