Naslovnica Vijesti

Žene znaju veoma malo o tome da alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke

20. lipnja 2019. u 16:32 0 komentara 87 prikaza

Žene znaju veoma malo o tome koliko alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Procjenjuje se da je konzumacija alkohola uzrok raka dojke u 5 od 11 posto slučajeva, a samo je jedna od pet ispitanih žena znala da je alkohol faktor rizika.

Iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji kažu da žene trebaju prestati piti ili bar smanjiti konzumaciju alkohola kako bi smanjile rizik od dobijanja raka dojke.

U istraživanju je sudjelovalo 200 žena, a podaci su objavljeni u časopisu BMJ Open. Sudionice istraživanja su ili bile na pregledu dojke ili već imaju simptome ove bolesti. Istraživanje je pokazalo da samo trećina ispitanih žena zna da gojaznost povećava rizik od raka dojke, dok je samo 50 posto ispitanih žena znalo da je pušenje drugi uzrok raka dojke.

U isto vrijeme, samo 16 posto ispitanih žena koje su bile na pregledu i 23 posto njih koje su već oboljele od raka dojke je znalo da alkohol može biti uzrok raka dojke. Više od polovine žena koje konzumiraju alkohol (88 od 152) mislilo je da može procijeniti koliko alkohola ima u piću. Tri četvrtine ispitanih je dalo točan odgovor na pitanje koliko alkohola ima u čaši vina, a nešto više od polovine znalo je točan procenat u čaši piva.

BBC piše da u Velikoj Britaniji oko pola milijuna žena svake godine odlazi liječniku zbog simptoma raka dojke. Profesorica Julia Sinclair koja je vodila ovo istraživanje kaže da je ovo prilika da žene saznaju što mogu uraditi kako bi smanjile rizik od obolijevanja.

"Alkohol povećava rizik od oboljenja u tri slučaja na 100 žena. Iako je rizik mali, to je nešto na što možete utjecati. Moramo pomoći ženama i educirati ih kako bi same mogle donijeti odluku", rekla je Sinclair.

Iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji kažu da se rizik od raka dojke povećava svakom dodatnom jedinicom alkohola koju ispijamo na dnevnoj bazi.

"Zabrinjavajuće je da većina žena koje su sudjelovale u studiji nije znala da alkohol povećava rizik od raka dojke, kao ni da je smanjenje konzumiranja alkohola jedan od najboljih načina da se smanji rizik", kažu stručnjaci.

Naglašavaju da ne morate u potpunosti odustati od alkohola, ali da će veliku razliku napraviti smanjenje količine konzumiranja alkohola.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.