Izvješće EU

Žene glavna meta poruka mržnje na internetu

društvene mreže
29.11.2023.
u 17:16

Broj objava mržnje usmjerenih prema ženama gotovo je tri puta veći od onih usmjerenih na osobe afričkog porijekla u Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji i Švedskoj, četiri zemlje obuhvaćene izvješćem, navodi agencija EU.

Žene su glavna meta poruka mržnje na internetu, uključujući uvredljiv jezik, uznemiravanje i poticanje na seksualno nasilje, navodi se u izvješću Europske unije u srijedu.

To bi trebalo ohrabriti EU i platforme društvenih mreža da obrate veliku pažnju na zaštićene karakteristike kao što su rod i etnička pripadnost prilikom moderiranja sadržaja, navodi u svom izvješću Agencija EU za temeljna prava (FRA).

Studija je provedena na YouTubeu, Telegramu, Redditu i X - ranije poznatom kao Twitter - u četiri zemlje članice EU između siječnja i lipnja 2022. godine. Pokazalo je da su žene glavna meta na svim platformama u zemljama uključenim i studiju. Druge pogođene grupe uključuju ljude afričkog porijekla, Rome i Židove.

Broj objava mržnje usmjerenih prema ženama gotovo je tri puta veći od onih usmjerenih na osobe afričkog porijekla u Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji i Švedskoj, četiri zemlje obuhvaćene izvješćem, navodi agencija EU.

- Ogromna količina mržnje koju smo identificirali na društvenim mrežama jasno pokazuje da EU, njene države članice i internetske platforme mogu pojačati svoje napore za stvaranje sigurnijeg internetskog prostora za sve - navodi direktor FRA Michael O'Flaherty u izjavi za javnost.

Prema zakonu o digitalnim uslugama EU, koji je stupio na snagu prošle godine, velike tehnološke platforme i pretraživači moraju učiniti više u borbi protiv štetnog i nezakonitog sadržaja ili riskiraju novčane kazne.

Europska komisija u listopadu je otvorila službenu istragu o naporima roditelja Facebooka Mete, TikToka i X da uklone štetni sadržaj sa svojih platformi.

Tehnološki divovi u posljednje vrijeme suočavaju se sa sve većom kontrolom, s porastom štetnog sadržaja i dezinformacija nakon rata između Izraela i Hamasa.

FRA je priopćila da nije mogla pristupiti podacima s Facebooka i Instagrama za studiju, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije