Žena napadnuta u obiteljskoj kući u Vitezu, partner je pet puta ubo nožem

16.06.2024.
u 18:25

Novi slučaj napada na ženu u BiH. Muškarac iz Viteza pet puta je ubo nožem u vrat svoju partnericu, nakon čega je uhićen i priveden u policiju. Napad se dogodio za vikend u večernjim satima, a prijavio ga je stric ozlijeđene. Muškarac H. D. rekao je policiji da je u obiteljskoj kući u mjestu Lupac njegovu nećakinju E. D. (25) nožem u vrat ubo nevjenčani suprug Halid B., priopćeno je iz MUP-a SBŽ-a. Policija je ubrzo uhitila napadača Halida B. (27), koji je alkotestiran i utvrđeno je da je u krvi imao 0,18 promila. On je priveden u prostorije za zadržavanje Policijske postaje Vitez. Prema istraživanju koje je prije nekoliko godina provela Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), gotovo polovina žena u Bosni i Hercegovini (48%) pretrpjela je neki oblik nasilja, uključujući nasilje od intimnog partnera, nepartnera, uhođenje ili seksualno uznemiravanje od svoje petnaeste godine. Femicid ili ubojstvo žena ozbiljan je problem u Bosni i Hercegovini.

Femicid nije posebno inkriminiran kao kazneno djelo u BiH, što ukazuje na potrebu za sustavnim promjenama kako bi se ovaj problem učinkovitije rješavao. Femicid u Bosni i Hercegovini predstavlja ozbiljan društveni problem koji zahtijeva hitnu akciju. Od 2015. godine 56 žena je izgubilo živote, a samo u 2021. i 2022. godini 19 slučajeva je klasificirano kao femicid. Studija OESS-a otkriva da je 48 posto žena u BiH doživjelo zlostavljanje, od čega zabrinjavajućih 84 posto ostaje neprijavljeno. Prošlogodišnji strašni događaji, kao što je ubojstvo Nizame Hećimović, koje je njezin partner Nermin Sulejmanović prenosio uživo na društvenim mrežama, izazvali su ogorčenje i tugu te su potaknuli stotine ljudi da iziđu na prosvjede. Psihologinja Alma Mahmutović Katica nedavno je istaknula da bh. društvo nije još svjesno samog pojma femicida, koji je sve češće zastupljen. - Trebamo prihvatiti da ne smijemo prebacivati lopticu s jednih na druge, već preuzeti odgovornost - kazala je između ostalog. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije