Bruxelles

Željana Zovko imenovana izvjestiteljicom za izvješće o SAD ispred EPP-a

04.03.2021.
u 17:06

Zovko je naglasila važnost preporuka koje se pripremaju.

Rezultat predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama u Europi je shvaćen kao znak okretanja nove stranice u transatlantskim odnosima. Europski parlament će izvješćem na kojem sada radi sagledati trenutnu dinamiku i predvidjeti razvoj obnovljenog partnerstva.

Željana Zovko, stalna izvjestiteljica iz sjene za odnose sa Sjedinjenim Državama, imenovana je izvjestiteljicom iz sjene za ovo izvješće ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), te će tako pregovarati o izvješću u ime EPP-a.

Zovko je naglasila važnost preporuka koje se pripremaju.

„Sada se nalazimo u trenutku koji je od presudnog značaja za budućnost suradnje Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Izvješće na kojem radimo bit će nam referentna točka za sljedeće godine. Moramo pojasniti da smo spremni na suradnju s partnerima preko Atlantika” – navela je Zovko.

Svijet se trenutno i dalje bori s pandemijom koronavirusa, utjecajem klimatskih promjena i sve većim pritiskom na temeljne slobode, vrijednosti i demokraciju. Zovko smatra da odgovor na ove izazove možemo pronaći upravo u suradnji s transatlantskim partnerima. „Ove probleme možemo riješiti ako na njima radimo zajedno. Trebamo osnažiti multilateralni sustav koji se zasniva na pravilima, razmotriti suradnju u području tehnologije i trgovine, te potvrditi zajedničku posvećenost međunarodnoj sigurnosti” – zaključila je Zovko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?