hobi pretvaraju u posao

Žele raditi ono što vole, ali i ponuditi posao vršnjacima i zaustaviti njihov odlazak

igrica
30.10.2016.
u 08:00

Iako mnogi roditelji činjenicu da im djeca sate provode igrajući videoigrice doživljavaju isključivo kao ovisnost koje se žele riješiti, zaljubljenost u virtualne igrice ne mora se nužno povezivati s nečim lošim. Da videoigre mogu biti itekako korisne, tvrdi skupina mladih iz Busovače, zaljubljenika u internet i virtualne igrice. Kažu kako one ne samo da proširuju ljudske vidike i vještine već otvaraju i nove mogućnosti svojim korisnicima. Vjeruju da se upravo njima to i događa.

“Zaraznost” igre

Nakon nekoliko mjeseci napornog rada skupina mladih okupljenih pod imenom “Almost Digital”, a riječ je petorici mladića dobi između 20 i 24 godine, nedavno je na tržište izbacila svoju prvu mobilnu igricu za Android uređaje na Google Play trgovini.

Prva igrica mladih inovatora iz Busovače zove se “Gravitas”. Igrajući je kontrolirate gravitaciju malog heroja Newtona i, naravno, skupljate bodove, u slučaju ove igrice jabuke koje otvaraju različite izglede glavnog junaka koji sadrže i obilježja s naših područja. Prikupljeni bodovi mogu vas lansirati među najboljih 10 igrača globalne ljestvice, što je san svakog dobrog igrača. Kreatori igrice također “skupljaju bodove” za koje vjeruju da će ih lansirati na veliko tržište mobilnih igara, među kreatore popularnih internetskih, kao i igrica za PlayStation.

Prve bodove, odnosno ulaznicu u željeni svijet, osigurao im je upravo “Gravitas”. “Ova je igrica tek početak. Kao i svaki početak, i naš je bio težak. Na igrici smo svi radili po nekoliko mjeseci, koliko god su nam obveze koje svatko od nas ima, a većina su studenti, dopuštale. Čim bismo završili svakodnevne poslove, trčali bismo u svoj mali svijet, iznajmljeni prostor s četiri računala koja smo sami kupili, te nastavili raditi na igrici do kasno u noć. I tako danima, mjesecima. A to možete samo ako radite ono što volite”, kazao nam Ivo Dražić, jedan od članova skupine “Almost Digital” iz Busovače, inače student Fakulteta informatičkih tehnologija u Travniku.

Nakon što su sebi vlastitim radom i kreativnošću prvi s područja središnje Bosne, te među rijetkima iz BiH, otvorili vrata kreatora igrica, u ovom svijetu žele i ostati. “Prva igrica koju smo kreirali je početak. Planiramo raditi i na igricama za PlayStation, pretvoriti naš mali studio za ‘sve i svašta’, kako u šali zovemo naš radni prostor, u veću radionicu u kojoj će biti posla i za brojne naše vršnjake sličnih sklonosti koji danas možda razmišljaju ili imaju namjeru otići iz Busovače i BiH. Želimo dokazati kako uz trud i rad i ovdje možemo napraviti nešto kao i vani. Volimo ono što radimo, uporni smo te želimo učiti i primjenjivati stečena znanja”, otkrio nam je Dražić planove skupine “Almost Digital” iz Busovače, odnosno formulu uz koju uspjeh ni na najvećim tržištima, kao što su mobilne igre, ne bi smio izostati.

Instalacija i igranje ove domaće igre način je na koji ih se može podržati, poručuju mladi kreatori iz Busovače te napominju kako se igrica za Android uređaj može preuzeti na sljedećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.almostdigital.gravitas.

Mjesto inovatora

Inače, “Gravitas” je već prikupio zavidan broj zaljubljenika, a popularnost mu i dalje raste.“Svaka nova bit će još bolja”, poručuju mladi inovatori iz Busovače. Mobilna igrica za Android “Gravitas” druga je inovacija koja je u posljednjih nekoliko mjeseci osmišljena u Busovači. Uz berač malina BMB i igricu za Android, Busovača izrasta u mjesto inovatora koji će, za nadati je se, ubrzati razvitak ove srednjobosanske općine te otvoriti nove perspektive i mogućnosti, osobito mladima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?