OVRHA

Zbog vodene naknade, Vlada HNŽ-a blokirala račune EP HZ HB

'hnz'
''
18.07.2014.
u 09:39

Budući da su elektroprivrede ignorirale županijski zakon, sud je donio presudu u korist Vlade HNŽ-a

Iako su ignorirali i osporavali Zakon o vodama koji je Vlada HNŽ-a donijela još prošle godine elektroprivrede u Federaciji BiH morat će platiti vodenu naknadu propisanu ovim zakonom. Naime, budući da je cijeli slučaj na kraju završio na sudu, presuđeno je u korist županije te tako ova javna poduzeća u sljedećem razdoblju moraju uplatiti sredstva na račun županije. Kako je išlo sudskim postupkom, Elektroprivredi HZ HB su ovih dana blokirani računi, te iz ovog poduzeća navode kako i dalje osporavaju navedeni Zakon.

“U više navrata smo obavještavali javnost kako Elektroprivreda HZ HB zajedno s Elektroprivredom BiH osporava utemeljenost donesenoga Zakona o vodama HNŽ, prema kojemu trebamo plaćati dva puta naknadu po jednoj osnovi, budući da je to već regulirano Federalnim zakonom o vodama iz 2006. godine”, navode iz EP HZ HB. Ističu kako su uputili i pritužbu Viskom sudbenom i tužiteljskom vijeću Federacije BiH na postupke i ponašanje pojedinih djelatnika Općinskog suda Mostar koje se, prema njihovom mišljenju, u ovom slučaju ponijelo neprofesionalno. Nadalje navode kako je županijska Vlada trebala reagirati prilikom donošenja federalnog Zakona o vodama prema kojem se ovo poduzeće i ponaša. “Ovome poduzeću koje sve svoje obveze uredno izmiruje, nije presudno niti može utjecati na metodologiju raspodjele financijskih sredstava od naknada između razina vlasti u FBiH (općine i županije), ali je apsurdno da istu naknadu plaćamo i jednima i drugima”, tvrde iz EP HZ HB. Predsjednik Vlade HN županije Denis Lasić ističe kako prema njemu nema ništa sporno u Zakonu o vodama, te da obje elektroprivrede trebaju poštovati isti. Novac od EP HZ HB očekuje u sljedećim danima te dodaje kako će se time znatno popraviti stanje u proračunu ove županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?