Dok trgovački centri uz granicu u BiH propadaju, onima u RH posao cvjeta

Zbog nižih cijena, povrata poreza i raznovrsnije ponude sve više bh. građana kupuje u Hrvatskoj

07.02.2022.
u 16:35

I dok su do prije samo nekoliko godina novinske članke punili naslovi o odlascima Hrvata u kupnju u Hercegovinu ili Bosnu, ovisno o tome jesu li iz Dubrovnika, Metkovića, Splita ili Zagreba, Slavonskog Broda…, danas je situacija obrnuta, stanovnici BiH sve masovnije po osnovne životne namirnice, ali i odjeću, obuću… odlaze u Hrvatsku, piše Večernji list BiH.

Isplati se, računi manji

Razlog je jednostavan. Dolaskom trgovačkih lanaca poput Lidla, Kauflanda, Kika, Pepca, Müllera… u Hrvatsku, i to u pogranične gradove poput Imotskog, Metkovića…, stanovnicima BiH iz pograničnih dijelova stvorila se prilika za kupnju kvalitetnijih, ali i mahom jeftinijih proizvoda. I dok trgovački centri uz granicu, poput onih u Čapljini ili Grudama, propadaju jer sve manji broj državljana Hrvatske dolazi po "spizu" u BiH, u onima u Metkoviću i Imotskom posao cvjeta. Iako zvuči nevjerojatno, trenutačno je veliki broj osnovnih životnih namirnica jeftiniji u Hrvatskoj nego u Bosni i Hercegovini. Ulje, brašno, krumpiri, jogurt, mlijeko, piletina, tjestenina… samo su neke od namirnica čije su cijene niže u trgovinama u Hrvatskoj nego u BiH. Uz to, ponuda je raznovrsnija. Također, stanovnici BiH su tek posljednjih godina počeli u većoj mjeri koristiti pravo na povrat poreza. Tako, primjerice, na kupnju od oko 1000 kuna (250 KM) ostvare povrat od oko 200 kuna (ovisno o kojim je namirnicama riječ jer RH nema jedinstvenu stopu PDV-a na sve proizvode) te ih time kupnja iziđe još jeftinije. O tome koliko često stanovnici BiH, barem oni iz pograničnih dijelova oko Metkovića, koriste pravo povrata poreza, najbolje govori nedavna izjava jednog od carinika u RH: "Opet u Lidl, što je više u njemu, gdje ga otvoriše tu kod nas", prokomentirao je carinik dok je pečatio tko zna koji obrazac za povrat poreza u posljednjih nekoliko sati. O razmjerima kupnje stanovnika BiH u Hrvatskoj govore i gužve na graničnim prijelazima na neke od državnih praznika u Bosni i Hercegovini, kada je u Hrvatskoj sve otvoreno. Tako se, primjerice, na blagdane ili praznike koji se obilježavaju u BiH na određenim graničnim prijelazima za ulazak u Hrvatsku čeka i do sat vremena. - Znaš, danas ti je u Hercegovini neradni dan, pripremi se na gužvu - komentirala je na dan nedavnog praznika u BiH jedna od prodavačica u Imotskom Park&Shopu, dok je druga nervozno slagala robu. Gužve se bilježe i u blagdansko vrijeme, ali i tijekom siječnja jer u većini trgovina počinju sezonska sniženja.

Što se sve može unijeti

- Mi vam već odavno odjeću ne kupujemo u BiH, za vrijeme sezonskih sniženja odemo do Splita i kupimo sve za iduću sezonu sebi i djeci.

Uz to što su cijene pristupačne, izvršimo povrat poreza, tako da nam se isplati - komentirala je Čapljinka Ana koja se upravo ovih dana sprema za veću kupnju u Splitu. Malo je brine epidemiološka situacija, ali je, kaže, cijepljena te se nada kako će sve proći u redu. Uz ograničenja zbog koronamjera i rast cijena, šoping državljana Hrvatske u BiH smanjili su i novi pravilnici o dopuštenom unosu namirnica u tu zemlju. Podsjetimo, iz BiH je u Hrvatsku dopušteno unijeti 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, također 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma. Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Strogo je zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granice Europske unije. Ono zbog čega se državljani Hrvatske iz pograničnih dijelova radi niže cijene još uvijek vrlo često zapute preko granice su gorivo i duhan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?