Mektić upozorava

Zbog hladnoća i zatvaranja granica imigranti i izbjeglice bi mogli krenuti kroz BiH

Izbjeglice u Mađarskoj
Foto: Reuters/ PIXSELL
08.09.2015.
u 16:38

Mektić je naglasio da se izbjeglice i migranati čvrsto drže sadašnje rute kroz Makedoniju i Srbiju prema Mađarskoj, ali da bi ih na promjenu rute moglo natjerati predstojeće hladnije razdoblje godine i zatvaranje mađarske granice

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da, iako je bio skeptičan prema informacijama o eventualnom prolasku izbjeglica i migranata s Bliskog istoka kroz BiH, ta mogućnost u narednom razdoblju ipak postoji, ali da se o procjenama njihovog broja ne može govoriti.
Dodao je da održavaju stalne kontakte i razmjenjuju informacije s vlastima u Srbiji i Makedoniji, te da trenutno u BiH nije zabilježena pojava takvih skupina ili pojedinaca.

Mektić je naglasio da se izbjeglice i migranati čvrsto drže sadašnje rute kroz Makedoniju i Srbiju prema Mađarskoj, ali da bi ih na eventualnu promjenu rute moglo natjerati predstojeće hladnije razdoblje godine i zatvaranje mađarske granice.

Naveo je da je Ministarstvo sigurnosti pripremilo Informaciju o tome zajedno s prijedlogom mjera i radnji u kojem su pobrojane pojedinačne institucije koje su nadležne za tretman tih osoba, kao i rokove u kojim se institucije trebaju pripremiti za te aktivnosti.

Mektić je precizirao da u sklopu sigurnosnih mjera moramo iznaći način da među tim osobama razlikujemo pojedince koji bi eventualno mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, a u sklopu humanitarnih mjera se pripremiti za prihvat izbjeglica i migranata.

Istaknuo je da rješenje tog problema može biti usuglašeno samo na razini Europske unije te da mi želimo biti dio tog rješenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?