Srebrenka Golić

Zbog auto-puta Banja Luka - Prijedor najavljeno rušenje 237 objekata

autoput
17.02.2021.
u 17:45

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas u parlamentu Republike Srpske da je zbog izgradnje auto-puta Banja Luka - Prijedor na području Prijedora predviđeno rušenje 80 objekata, a Banja Luke 157 objekata, od čega su 40 posto stambeni, a 60 posto pomoćni.

Obrazlažući prijedlog odluke o usvajanju plana parcelacije za auto-put Banja Luka - Prijedor po skraćenm postupku u Narodnj skupštini Republike Srpske, Golić je rekla da su netočne konstatacije koje su se mogle čuti u javnosti da se na području mjesne zajednice Kozarac ruši 300 objekata i da Republika Srpska želi istjerati određene građane koji žive tu.

"Istina je da se u Kozarcu, gdje auto-put prolaz ispod tog naseljenog mjesta, ruši samo 17 objekata, od čega četiri stambena i 12 pomoćnih, dok je 13. objekt u ruševnom stanju", rekla je Golić, javlja Srna.

Prema njezinim riječima, nijedan objekat neće biti srušen bez naknade.

Ona je navela kako je po prvobitnom projektu bilo predviđeno da se ruši 880 objekata, ali je resorno ministarstvo ukazalo na to i tražilo da se pronađe najbolje tehničko rješenje kako bi najmanje objekata bilo obuhvaćeno rušenjem.

Golić ističe kako je kineska tvrtka koja ima koncesiju za ovu dionicu auto-puta izabrala kao nosioca izrade plana poduzeće Institut za građevinarstvo Banja Luka, dok je generalni projekt izrade plana auto-puta povjeren tvrtki "Cip" iz Beograda.

Ona je pojasnila da resorno ministarstvo provodi postupak donošenja plana parcelacije za ovu dionicu auto-puta, te resorno ministarstvo nije bilo uključeno u koncesijske ugovore spomenute dionice auto-puta.

Plan se izlaže na stalni javni uvid kod organa uprave koji su nadležni za poslove uređenja prostora grada Prijedor i grada Banja Luka, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Zastupnicima je prezentikran ovaj plan o trasi auto-puta Banja Luka - Prijedor i koji su objekti predviđeni za rušenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?