MOSTAR

Završen Simpozij iz dječije kirurgije i urologije: Za dva dana izvedeno 15 operacija na mališanima iz cijele BiH

26.05.2024.
u 18:02

U pitanju su bile različite dijagnoze, poput urođenih anomalija urogenitalnog sistema koje se liječe isključivo hirurškim putem

U fokusu 19. simpozija iz dječije kirurgije i urologije, koji je u petak okončan u Mostaru, i ove godine su, uz predavanja velikog broja stručnjaka iz zemalja okruženja, ali i Europe i svijeta, bili operativni zahvati.

Bez uputnice

Riječ je o 15 složenih medicinskih zahvata na djeci pacijentima iz cijele BiH, s različitim dijagnozama poput urođenih anomalija urogenitalnog sistema koje se liječe isključivo kirurškim putem.

Upravo je na to ponosan prim. dr. Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, u čijoj se organizaciji, zajedno s Medicinskim fakultetom Mostar, i odvijao Simpozij.

- Zbog tih operacija naša djeca idu u druge zemlje, a za operativne zahvate koje izvode naše kolege, ugledni stručnjaci, ne trebaju im nikakve uputnice - rekao je dr. Kvesić.

Posebnost ovog simpozija je i u tome što od vrhunskih stručnjaka, koji su doputovali u Mostar iz vodećih europskih kliničkih centara, domaći ljekari uče upravo na primjerima najsloženijih operativnih zahvata.

- U tom operativnom dijelu oni našim ljekarima prenose svoja znanja, vještine i nove tehnike i uče rješavati kompleksne situacije zajedničkim timskim radom - dodao je Kvesić.

Novo znanje

Na tu činjenicu ukazao je i prof. dr. Ivan Ćavar, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

- Ovo je, zaista, prilika da mladi ljekari, u prvom redu specijalizanti dječije kirurgije i urologije, nauče nešto novo i upotpune nova znanja u području ovih oblasti. Također je ovo prilika da upoznaju uživo vrhunske liječnike iz svijeta i steknu nova prijateljstva - rekao je Ćavar.

Simpozij je okupio stručnjake iz Kanade, Njemačke, Švicarske, Italije, Turske, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, te iz svih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?