sjednica

Zastupnički dom BiH o sporazumima o priznavanju visokoškolskih i stručnih kvalifikacija

Zastupnički dom bih
Fena
10.10.2023.
u 07:29

Davanje suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, te davanje suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu, točke su dnevnog reda koje bi se trebale naći danas na hitnoj sjednici Zastupničkog dom Parlamentarne skupštine BiH.

Šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana su početkom studenoga prošle godine, u okviru samita Berlinskog procesa, potpisali tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcijskog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja s osobnom iskaznicom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Da bi primjena potpisanog počela neophodno je da dokumente ratificiraju parlamenti u svakoj od država.

Pred zastupnicima bi se trebalo naći i davanje suglasnosti za ratifikaciju Ugovora o financiranju zaključen između BiH, RS i Europske investicijske banke (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka), Europski fond za održivi razvoj – EFSD + Namjenski investicijski okvir 1 (FI No 91.071 – SERAPIS 2019-0319).

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjoj Luci.

Planirano je da Projekt bude implementiran do kraja siječnja 2029. godine.

Zastupnici bi danas trebali dati suglasnost i za ratifikaciju Sporazuma o investicijskom grantu za podršku Projektu vodopskrbe i sanitacije u BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) između BiH i Europske investicijske banke.

Projekt je dio programa obnove sektora vodoopskrba koji se sastoji od niza općinskih ulaganja s ciljem osiguravanja usluga vodoopskrbe i kanalizacije u Federaciji BiH i RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?