sjednica

Zastupnički dom BiH danas o zakonima o plaćama i naknadama, zastavi BiH i sportu

Zastupnički dom BiH
Fena
23.02.2023.
u 08:14

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Šerif Špago (SDA).

Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma je jučer podržalo principe predloženog zakona. Povjerenstvo je ovaj zakonski prijedlog razmatralo drugi put, jer Zastupnički dom državnog parlamenta, na sjednici krajem siječnja, nije prihvatio negativno mišljenje Povjerenstva o predloženom zakonu te joj ga je vratio na ponovno razmatranje uz novi izvještaj.

Predlagač navedenog zakona je u obrazloženju pojasnio kako podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima.

- S obzirom na to da je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama, od najniže do najviše plaće, te da je nacrtom zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu izvršen obračun plaća primjenom osnovice u visini od 630 KM, čime bi došlo do još većeg nesrazmjernog povećanja plaća za radna mjesta s većim koeficijentima, podnosimo prijedlog ovog zakona kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima - navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženog zakona.

Špago je jučer kazao kako u zakonu ima određenih stvari koje bi možda trebali poboljšati, te da su zbog toga zakon uputili u redovitu proceduru.

Kaže da, iako nisu službene, ima primjedbi o granicama koeficijenata, “treba li samo ograničiti rast plaća izabranim i imenovanim zvaničnicima”.

Zastupnički dom bi danas trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio poslanik Denis Zvizdić (NiP), a koji predviđa da se riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma je jučer utvrdilo usklađenost sa Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržalo principe predloženog zakona.

Pred zastupnicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač također poslanik Denis Zvizdić.

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma nije utvrdilo da je prijedlog ovog zakona usklađen sa Ustavom i pravnim sustavom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, te će Zastupničkom domu dostaviti negativno mišljenje.

Zastiupnički dom bi, osim navedenih zakonskih prijedloga, trebao razmatrati i više izvještaja iz svoje nadležnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije