Nakon maratonskog zasjedanja

Zastupnici usvojili set zakona o trošarinama

15.12.2017.
u 07:26

Nakon brojnih pauza i burnih rasprava, maratonskog zasjedanja koje je okončano jutros u 4.15 sati, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su, s 22 glasa "za" i 20 glasova "protiv", set zakona o trošarinama. 

Radi se o izmjenama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o suistavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Protivnici ovih zakona upozoravali su tijekom rasprave o zakonima da ne postoje jasne percepcije o tome na koji način se predviđa ekonomski rast i na osnovu kojih izračuna.

Zastupnik NDP-PDP-a Momčilo Novaković podvukao je da je studirajući ekonomiju naučio da se ekonomske reforme nedovoljno razvijenih zemalja ne mogu provoditi povećanjem poreznih stopa.

- Ovo nije ekonomsko pitanje i svaki pokušaj da se ovo prikaže kao reforma nije u skladu znanjima iz ekonomije, zbog toga sam apsolutno protiv ekonomskih reformi baziranih na povećanju poreza - kazao je Novaković.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić ove zakone nazvao je suviše važnim da bi se u pola godine prijedlog promijenio, aludirajući na to da je Vijeće ministara i ranije predlagalo izmjene ovih zakona koje nisu podržane u Zastupničkom domu.

- Znači li to da predlagač ne zna materiju veća samo zna da nešto treba povećati, trošarine na gorivo ili cestarine. Važno je povećati prihode i to na najjednostavniji način - pojasnio je Emrić.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović podvukao je da ne postoje jasne pretpostavke kakav će to financijski udar biti na gospodarski sektor čija proizvodnja ovisi o prijevozu robe.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da je do sada prikupljeno tri milijarde KM od cestarina, a za izgradnju cesta je izdvojena jedna milijarda od čega je 600 milijuna KM pripalo Federaciji BiH, a 400 milijuna KM Republici Srpskoj.

Zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelinika podsjetila je da zakoni predviđaju formiranje posebnog računa gdje će biti sredstava prikupljena od trošarina te da to jamči utrošak sredstava, dodajući da bi bilo principijelno podržati ove zakone.

Predložila je usvajanje zaključka koji predviđa da će sredstva koja će biti prikupljena nakon usvajanja seta zakona o trošarinama koristiti jednako od juga do sjevera, od istoka do zapada zemlje, a Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH bit će odgovorni za implementaciju zakona.

Protiv zakona glasovalo je sedam zastupnika SDS-a, pet zastupnika DF-a, po tri zastupnika SDP-a i Nezavisnog bloka te po jedan zastupnik BPS-a i A-SDA.

Nakon rasprave o ovim točkama dnevnog reda sjednica je prekinuta na prijedlog dopredsjedatelja Doma Šefika Džaferovića, a nastavak je zakazan za danas u 10 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije