Zastupnički dom BiH

Zastupnici usvojili izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH

08.03.2024.
u 18:20

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH stvaraju se uvjeti za uspostavu Registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uvjeta za početak sustavne reforme javne uprave na državnoj razini.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Za predloženi zakon je glasalo 20 zastupnika, šest je bilo protiv, a četiri suzdržana.  

Zastupnički dom je ranije podržao principe predloženog zakona, a danas ga je podržala, u drugoj povjereničkoj fazi i bez usvojenih amandmana, Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma.

Zastupnik Jasmin Emrić (NES - Za nove generacije) je u plenarnoj fazi podnio jedan amandman. Prije glasovanja o samom tekstu zakona, zastupnici su se izjasnili i o Emrićevom amandmanu, ali ga nisu podržali.

Emrić je pojasnio kako se njegovim amandmanom mijenja jedan član zakona, na način da za savjetnike dužnosnike BiH koji vrše najodgovornije poslove mogu biti imenovane isključivo samo one osobe koje imaju državljanstvo BiH, koje imaju sveučilišnu diplomu ili visoku stručnu spremu i osobe koje nisu ostvarile pravo na mirovinu.

- Napominjem da je članom 10 Zakona o radu u institucijama BiH propisano da radni odnos u institucijama BiH mogu zasnovati samo državljani BiH, te da je u navedenom zakonu, članom 71 utvrđeno da radni odnos zaposlenih u institucijama BiH prestaje gubitkom državljanstva BiH na dan pravosnažnosti rješenja o gubitku državljanstva - naveo je Emrić.

Dodao je kako mu nije poznato kojim je to zakonom Bosne i Hercegovine dozvoljeno da neka osoba koja je ostvarila pravo na mirovinu može biti u radnom odnosu u bilo kojoj instituciji BiH.

Zamolio je ministra pravde BiH Davora Bunozu da mu odgovori koji je to zakon, a na osnovu kojeg je predloženo da umirovljenici budu u radnom odnosu kao savjetnici.

Ministar Bunoza je kazao kako osobe koje ispunjavaju uvjete za mirovinu, to nisu državni službenici, na njih se ne primjenjuje zakon o državnoj službi, osim onoga što je izričito propisano.

- Imate u Federaciji BiH, u RS-u, osobe koje ispunjavaju uvjete za mirovinu, mogu biti savjetnici. Ja sam diskriminiran, jer na državnoj razini ne mogu angažirati osobu s nevjerojatnim iskustvom. Tu se krše moja ljudska prava - naveo je Bunoza.

Druga stvar, dodao je on, imate odluke Ustavnog suda BiH da je to stečeno pravo i da oni mogu dalje nastaviti rad.

- Bit će vam sve više i više da će vam se umirovljenici vraćati nazad, pod posebnim uvjetima, u radni odnos. To nije klasičan radni odnos. Tako je svugdje u BiH osim, na žalost, na državnoj razini. Ne vidim razlog zašto savjetnik koji se ne bira na temelju natječaja, koji je diskrecijsko pravo evo konkretno ministra, ne bi mogao biti izabran. Ja bih iz Doma naroda, osobe koje ispunjavaju uvjete za mirovinu, vrlo rado izabrao da mi mogu biti savjetnici - kazao je ministar Bunoza.

Zastupnik Jasmin Emrić je kazao da mu ministar nije odgovorio što je zakonska osnova ovog prijedloga, dodajući kako nema zakonske osnove.

- Poslao je jednu lošu poruku mladima u BiH, jer kaže kao vraćat će se umirovljenici da budu savjetnici, sa nevjerojatnim iskustvom. Pa zar nije mlada osoba sa 40 godina, koja je stručna u svom poslu, kompetentna da bude savjetnim uvaženom ministru, nego morate vraćati umirovljenike. Njihov je radni vijek prošao, moramo mladima dati šansu - kazao je Emrić.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji je usuglašen s ekspertima SIGMA-e i Mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH stvaraju se uvjeti za uspostavu Registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uvjeta za početak sustavne reforme javne uprave na državnoj razini.

Istovremeno se u zakon uvodi novo radno mjesto inspektor i jača njegova pozicija službenika s posebnim ovlastima.

Između ostalog, izmjene i dopune zakona o državnoj službi u institucijama BiH omogućit će većem broju zainteresiranih osoba prijavu na javni natječaj, olakšati proces predaje dokumentacije, te ubrzati proces zapošljavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije