Zastupnički dom Parlamenta BiH

Zastupnici danas o prijedlozima izmjena zakona o VSTV-u, BHANSA-i, državnoj službi...

Zastupnički dom bih
Fena
30.01.2024.
u 08:01

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi na sjednici trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Predloženim izmjenama i dopunama zakona za 90 dana se pomjera rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvješćima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. ožujka 2024. godine.

Istovremeno se uvode prijelazne odredbe u vezi s disciplinskim prekršajima uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Pred zastupnicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Predloženim zakonom vrši se prilagođavanje potrebama prakse i otklanjanjaju nedostaci uočeni u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Predloženi zakon usklađen je sa zahtjevima iz Protokola II Multilateralnog sporazuma o stvaranju Europske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA) u pogledu naziva i organizacije djelatnosti.

Dopune zakona, između ostalog, osiguravaju pružanje usluga u zračnoj plovidbi na svim kontroliranim zračnim lukama u BiH, uključujući i zračne luke osnovane nakon stupanja na snagu Zakona.

Zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma utvrdilo je usklađenost sa Ustavom i pravnim sustavom BiH, te podržala principe prijedloga ovog zakona.

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza je kazao kako predloženim zakonom nastoje riješiti neke ključne, praktične probleme koji su se pojavili u praksi i uskladiti taj propis sa drugim zakonskim propisima, ali isto tako uskladiti zakon sa pravnom stečevinom EU.

Po njegovim riječima, jedan od prioriteta koje BiH mora uraditi na putu ka EU jeste i reforma javne uprave.

Ovim izmjenama i dopunama to pitanje nastojimo otvoriti i krenuti s poboljšavanjem Zakona o državnoj službi - naveo je ministar Bunoza.

Zastupnički dom državnog parlamenta bi trebao razmatrati i izvješća Kolegija Doma o nastojanju za postizanje suglasnosti o nekoliko točki razmatranih na prethodnoj sjednici, a koje nisu imale potrebnu entitetsku većinu prilikom glasovanja zastupnika.

Na dnevnom redu bi se trebalo naći i više izvješća, nekoliko zastupničkih inicijativa, te davanje suglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, ugovora i memoranduma.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?