Fotoreportaža iz sela Vrdi

"Zašto tražim sreću u nevoljama svijeta i inozemstvu kada mi je Bog dao moju grudu..."

08.10.2023.
u 18:12

Od ratne 1993. godine, prošlo je 30 godina kada je na blagdan svetog Franje, 4. listopada, Armija BIH izvršila jedan od svojih najžešćih napada na selo Vrde u kojem je poginulo nekoliko hrvatskih vojnika; Mate Marić iz Vrdi, Damir Logara, Vice Paradžik i Gordan Miličević iz Gruda, te 5. listopada Stjepan Šapina iz Tomislavgrada. No, unatoč svim težnjama ABIH da osvoje Vrde toga dana, crta se nije pomakla.

Ove godine, kao i svih dosadašnjih godina, 30. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja u selu Vrdi obilježena je svetom misom zadušnicom koja je održana 7. listopada 2023. godine koju je predvodio don Drago Ćurković, župnik župa Jablanica i Drežnica. On je između ostalog kazao:
“Zašto tražim sreću u nevoljama svijeta i inozemstvu kada mi je Bog dao moju grudu, kršćansku i hrvatsku koju trebam voljeti, braniti, živjeti za nju, uvijek i na njoj?“

Nakon svete mise, uslijedilo je polaganje vijenaca kod spomenika svim poginulim braniteljima iz Vrda, ali i onim koji su svoje živote položili na Vrdima. Vijenci i svijeće su položili predstavnici vlasti sa svih razina, izaslanstvo HNS-a na čelu s Draganom Čovićem, vodstvo općine Grude na čelu s Ljubom Grizeljom, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, te obitelji poginulih branitelja, javlja Herc.info. Mnoštvo svijeta je došlo i ove godine na Vrde da oda počast u ime 30. obljetnice stradanja hrvatskih vojnika u ovom mjestu koje se prozvalo „Vrata Vatikana“. Za sve hodočasnike u ovo mjesto, vojska je pripremila grah, pa su se svi prisutni mogli okrijepiti uz jelo i piće. Naša kamera je obišla i spomen – ploče na mjestima stradanja hrvatskih branitelja na Arapovu brdu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije