DO KADA???

Zašto građani BiH šute?

'prosvijedi jmbg 8'
Foto: ''
06.01.2014.
u 09:21

Prema podacima udruženja potrošača, mjesečna primanja većine građana u BiH iznose od 200 do 600 KM, dok su mjesečna primanja velikog broja umirovljenika ispod 300 KM

Jaz između bogatih i siromašnih u BiH sve je veći, ali socijalno-gospodarska kriza u zemlji još nije dostigla stupanj koji bi mogao pokrenuti socijalni bunt, tvrde analitičari. U 2014. ne očekuju značajnije promjene.

Predstavnici građanskih udruženja tvrde da podaci Agencije za statistiku Bosnu i Hercegovinu, prema kojima se prosječna mjesečna plaća u ovoj zemlji kreće oko 800 KM, ne odražavaju stvarno stanje. Takav prosjek, smatraju analitičari, dobiven je zahvaljujući ogromnim primanjima zaposlenih u javnoj upravi i nekoliko javnih poduzeća u ovoj zemlji.

Prema podacima udruženja potrošača, mjesečna primanja većine građana u BiH iznose od 200 do 600 KM, dok su mjesečna primanja velikog broja umirovljenika ispod 300 KM.

S druge strane, mjesečna primanja zaposlenih u javnoj upravi, odnosno u institucijama vlasti, premašuju i 5.000 KM. Pod naslovom „Propast nam je zajamčena“, politički analitičar Almir Terzić objavio je na svom Facebook profilu podatke o mjesečnim primanjima bosanskohercegovačkih parlamentaraca. Prema tim podacima, samo naknade za posjete obiteljima, odvojen život, smještaj, reprezentacije i troškove mobilnih telefona koje primaju pojedini parlamentarci, višestruko premašuju prosječna primanja većine zaposlenih u BiH.

U BiH više ne postoji srednja, radnička klasa

Almir Terzić smatra da je jaz između bogatih i siromašnih u BiH sve veći, te da aktualna politička elita ni u 2014. godini ništa neće poduzeti kako bi se razlike smanjile.

''Sve vrijeme radili su samo za sebe, stranačke, grupne i obiteljske interese. Ako javna poduzeća i tvrtke u državnom vlasništvu nisu jeftino privatizirali, pretvorili su ih u svoje feudalne posjede. Napravili su tolike socijalne razlike da u BiH više ne postoji srednja, radnička klasa, osim ako se u to ne računa državna administracija koja je sačinjena od njihovog kadra'', kaže Terzić za Deutsche Welle.

Bosna i Hercegovina je najsiromašnija europska zemlja i u mnogo čemu zaostaje za državama regije. Ono u čemu prednjači su korupcija i visine plaća zaposlenih u institucijama vlasti.

''Primjerice, ministar u Vijeću ministara BiH ima osnovna primanja od oko 2.200 eura, a njegov kolega u Srbiji ili Crnoj Gori oko 1.000 eura. Pri tome je prosječna plaća u Crnoj Gori 480 eura, a u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, 410 eura. Gdje je tu logika i socijalna pravednost? U BiH dužnosnici misle samo na sebe, osim rijetkih koji su se odrekli plaća. Sve ostalo su samo igrokazi za gladni narod'', kaže Terzić.

Nema više socijalističkog samoupravljanja

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu dr. Salih Fočo smatra da je u tranzicijskom društvu ''teško govoriti'' o socijalnoj pravednosti jer je umjesto starog sustava, koji je počivao na socijalnoj jednakosti, uspostavljen ''sustav koji podrazumijeva nejednakost''.

''Socijalna raslojavanja u BiH posljedica su procesa privatizacije i urušavanjem modela prema kojem su radnici bili vlasnici proizvodnih sredstava. Srednja klasa je nestala, a veliki broj bosanskohercegovačkih građana danas je u stanju socijalne potrebe. Takav proces privatizacije nametnut je gotovo svim istočnoeuropskim zemljama'', kaže u razgovoru za Deutsche Welle sociolog Salih Fočo.

No, dok je većina drugih istočnoeuropskih zemalja napredovala u procesu pridruživanja Europskoj uniji, a neke od njih danas su među najrazvijenijim članicama europske zajednice naroda, BiH je stagnirala.

Analitičari ocjenjuju da krivicu za to ne snosi samo politička elita, već i građani, koji više od dvadeset godina trpe neefikasnu vlast. U drugim zemljama padaju vlade, visoki dužnosnici su osumnjičeni za kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, završavaju u zatvorima, a građani su na prosvjedima često pokretači pozitivnih društvenih procesa.

Zašto građani BiH trpe i šute?

Pojašnjavajući taj bosanskohercegovački fenomen, sociolog Salih Fočo kaže da ne postoji kritična socijalna masa koja može promijeniti stanje u ovoj zemlji. ''Zbog ustavnog ustrojstva i podjela na etničke grupacije nije moguće dobiti kritičnu masu za socijalne promjene i to je ono što BiH razlikuje od drugih zemalja. I prošlogodišnji prosvjedi za jedinstveni matični broj građana (JMBG) pokazali su stanje svijesti u BiH. Iako se radilo o interesu svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost, na vrhuncu prosvjeda nije bilo više od 5.000 ljudi'', kaže Fočo.

Profesor Fočo smatra da su u BiH moguća dodatna socijalna raslojavanja i da socijalno-ekonomska kriza još nije dosegla onaj stupanj koji bi građane ove zemlje natjerao da konačno prevladaju etničke, religijske i političke razlike.

''Kada se to dogodi, do izražaja će doći socijalni bunt. Taj će bunt zahtijevati promjene i uspostavu onih političkih snaga koje će morati otvoriti novu perspektivu i nadu građanima ove države'', kaže Fočo.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Izdajnik
Izdajnik
12:28 06.01.2014.

Zaista u BiH nema volje. Nema snage nema kulture borbe za bolje pravednije..kad bi to neko uradio umjesto nas..kad bi se izborio i trazio..kad bi svi imali mirovine..a nista nebi radili..kad bi..dobro je mir je nepuca ce..a i kad sese puca nepuca u mom gradu a kad puca u mom gradu sakrijem se..a napreduju lopovi kupuju..znam ih. Nemaju ni srednju skolu..ma nema veze nedira mene..a koja si ti stranka moj susjed ne uclanio djete u mladez hdz neka je. Nek se nadje a vode nemamo. Neki politicki spor..nemogu se dogovoriti..smece stoji..opet je. Neki praznik..fakultet je zavrsio moj prijatelj nazvao. Njegov kum profesora a sad prijatelj naziva profesora.pregled kod doktora sam sredio da necekam..sto da cekam na red..kako kaze moj kum i ja da sam direktot prbo bi tebe postavio..dobro je nepuca se..pisite novinari vi ste savjest vi zovite u boj skinite dresove vicite sa krovova ja nemam svoj radio svoju televiziju sve ima cijenu koja je vasa??

BO
BOSPOS
18:36 07.01.2014.

Zasto gradjani BIH sute? To je mozda i najveca zagonetka u BiH. Vjerovatno se nece nikad dobiti odgovor na neka pitanja. Previse je komplicirano i prljavo politicko stanje u BiH. Ta mocvara je toliko mutna da ne znas gdje jojjoj je pocetak ili kraj. Ne zna se takodjer tko skim suradjuje, ali se zna tko pravi smicalice na stetu svojih gradjana a u korist svojeg dzepa, partije i rodbine. Cesto se pitam da li gradjani BiH poznaju svoju prava u „demokratskoj drzavi“? Mozda se previse dugo zivjelo pod komunistickim rezimom koji im je ta ista prava brutalno oduzimao i gusio slobodnu misao, ali još vise djelovanje? Je li ostao taj strah od vlasti kojoj se ne smije protiviti , pa se preko oceva prenosi na slijedece generacije? Sto to roditelji uce svoju djecu ? Jel ih uce da budu samostalni, cvrsti u svojem stavu i razmisljanju, nebitno kakvo ono bilo; ili ih uce da pognu glavu, saviju kicmu i da se pomire sa situacijom koja ih okruzuje, te da sluze vlasti koja im oduzima bas sve temelje i prava za normalan zivot? Zasto se prava SNAGA NARODA vidi tek kad im je zivot ugrozen (slucaj rata), a sad kad su polugladni i bez perspektive, svi sute? Kad ce narod skupit hrabrost, te gordo stati i reci STOP, DOSTA JE! Za ove koji vjeruju da BOG vidi sve i samo se na to oslanjaju i uzdaju treba reći: „Vjeruj , ali i poduzmi nesto“. Da, vidi on sve, ali on nece pomoci ako ti sebi sam ne zelis pomoci. Ja osobno sam vec skoro 7 godina u Austriji i radim u svojoj (medicinskoj) struci za što sam se u BiH i skolovao. Otiso sam ponajvise iz razloga sto nism mogao zamisliti prodati sebe i svoj obraz za radno mjesto, jer time bih izgubio i SLOBODU. Ako se pitate dali sam sretan sto sam otisao iz svoje Posavine – NISAM, ALI SAM SLOBODAN.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije