Fadil Novalić

Zakon o radu donio novih 30.000 radnih mjesta u FBiH

radnici
31.07.2022.
u 20:08

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na čijem je čelu reformska vlada.

- Prvu stvar koju smo uradili je da smo stali na sive tijekove novca donoseći dva zakona o unutarnjem platnom prometu i zakon o financijskom poslovanju. To je jako povećalo javne prihode, kojima se opet rješava socijala – kazao je Novalić.  

Ističe da je Zakon o radu donio novih 30.000 radnih mjesta.

- To je gotovo pa nevjerojatno. Osim toga, ograničili smo neke potrošnje koje su bile štetne, primjerice donijeli smo registar parafiskalnih nameta. Također, izmijenjen je Zakon o dugu, zaduživanju i garancijama tako da javni sektor ne može beskonačno trošiti i iz budućnosti posuđivati novac i izazivati nelikvidnost – rekao je Novalić.  

Kaže da su se sa usvojenim zakonima povećali prihodi sa tri milijarde i šesto na pet milijardi i šesto KM samo u Federaciji BiH. 

- To je bilo dovoljno da možemo rješavati socijalna pitanja. To i dramatično povećanje broja zaposlenih, do sada 67.000, je omogućilo da možemo riješiti socijalna pitanja. Mirovinski fond je bio u minusu 226 milijuna, a danas je u plusu 80 milijuna KM, a mirovine su za trećinu veće. Napominjem da smo i svim braniteljskim populacijama značajno povećali prava – rekao je Novalić.  

Dodao je da ono što nije urađeno je to da nisu uvedeni fiskalni zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, što je trebalo značajno smanjiti obveze.

- Nismo uspjeli složiti interese, imaju mnogi strah od tih zakona, prije svega mislim što ih nedovoljno poznaju – poručio je Novalić.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?