Mate Rupčić, predsjednik Uprave HP Mostar

Zajedno gradimo sustav novih vrijednosti, poštu vaše i naše sigurnosti i budućnosti

09.10.2020.
u 13:50

Djelatnost s najduljom tradicijom i postojanjem: od davnih vremena prvi kontakt s ljudima imali su upravo djelatnici pošta. Glasnici vijesti koje svi iščekuju. Iako su se vremena mijenjala, transformiralo poslovanje, a tehnologija i dostupnost informacija učinile da se mnogi prebacuju na online oblike komunikacije i poslovanja, jedno od rijetkih poduzeća koje je ostalo u izravnom kontaktu sa svojim korisnicima je pošta. Hrvatskoj pošti Mostar njezini djelatnici i korisnici na prvom su mjestu.

U ratu, nepogodama, prirodnim nesrećama pa do pandemije koronavirusa, koja je sve paralizirala, Hrvatska pošta Mostar bila je među ljudima, svojim korisnicima, obavljala usluge i širila poslove kako bi ponudila nove vrijednosti za novo, moderno doba, a istodobno ostala tradicionalna. Kao prvi čovjek Hrvatske pošte Mostar želim potvrditi našu misiju i viziju i za iduće, zasigurno teško i izazovno razdoblje. Bili smo i ostat ćemo tu za vas, naše korisnike, zajednicu, sve djelatnike…, razvijati se i pratiti trendove europskih i svjetskih pošta. Hrvatska pošta Mostar javni je poštanski operator koji zapošljava više od 700 radnika u više od 100 poštanskih ureda te je snažno orijentirana na razvoj novih i inovativnih poštanskih, financijskih i logističkih usluga koje pruža na tržištu Bosne i Hercegovine.

Djelatnost kojom se bavimo želimo približiti svima i učiniti je dostupnom svima te je vidimo kao infrastrukturnu i bitnu za razvoj gospodarstva uopće. Bitan smo čimbenik i u odvijanju aktivnosti vezane za normalno funkcioniranje državnog sektora u segmentu komunikacije s građanima. Transportna flota Hrvatske pošte Mostar s više od 100 vozila, koja se sastoji od malih i velikih teretnih vozila te specijaliziranih vozila dostave za prijevoz i dostavu poštanskih pošiljaka, na godišnjoj razini prijeđe više od 2,5 milijuna kilometara.

Na tržištu BiH zaduženi smo za obavljanje univerzalne poštanske usluge koju pružamo svim građanima pod istim uvjetima, bez obzira gdje su nastanjeni, čime dajemo značajan doprinos razvoju cjelokupnog društva. Osim univerzalnih poštanskih usluga, pružamo i niz komercijalnih usluga poput usluga Hibridne pošte, mjenjačnice, usluga platnog prometa, slanja i primanja novca, maloprodaje, gdje smo na otvorenom tržištu i nastojimo ponuditi konkurente uvjete.

Naša razgranata mreža poslovnica, dnevna nazočnost naših poštara na vašem kućnom pragu, svakom domu, kao i povjerenje koje uživamo kao javna institucija zadužena za obavljanje usluga od općeg gospodarskog interesa, strateške su prednosti koje imamo na tržištu.

Poštanska djelatnost u posljednjih desetak godina prolazi kroz proces tranzicije gdje svjedočimo velikom padu temeljne usluge koju pružamo na tržištu – pismovne pošiljke, a sve pod snažnim utjecajem razvoja digitalnih tehnologija koje mijenjaju način na koji naši korisnici danas žele komunicirati.

Sve navedeno tjera nas na promjene, ali i upućuje na bitnost kontinuiranog razvoja poštanske djelatnosti, te smo u tom smislu i odredili tri temeljna smjera razvojne strategije: kroz razvoj temeljnog poslovanja digitalizacijom poslovnih procesa, infrastrukturno ulaganje u razvoj logističkih usluga te razvoj inovativnih usluga korištenjem novih tehnologija.

Stalne promjene na tržištu u vidu pojave novih digitalnih tehnologija, koje mijenjaju način na koji korisnici danas žele konzumirati usluge, primoravaju nas da stalno tražimo nove način i modele pružanja poštanskih i financijskih usluga. Pojedine smo već pokrenuli, druge planiramo i osmišljavamo.

U tom smislu trenutačno razvijamo nove e-usluge koje će našim korisnicima omogućiti sve usluge dostupne na mobilnim uređajima na platformama androida i IOS-a, a koje su trenutačno dostupne samo na šalterima poštanskih ureda. Svojim korisnicima približavamo poštu, želimo da se u našim poslovnicama i uredima osjećaju udobno i da su im dostupni. U proteklom razdoblju tako smo otvorili sedam novih poslovnica u sklopu trgovačkih centara kako bi naši korisnici mogli sve obaviti na jednom mjestu. Povratna informacija je da smo uspjeli jer su korisnici naših usluga zadovoljni. Obnovili smo niz poslovnica, od Posavine, Hercegovine do središnje Bosne.

Pošta budućnosti uključivat će niz usluga dostupnih na e-uslugama poput kvalitetnijeg i ažurnijeg izvještavanja korisnika o statusima pošiljaka koje šalju ili su im poslane pa ih očekuju, odnosno usluga naplate računa ili različitih plaćanja koje korisnici obavljaju svakodnevno.

Spremni smo odgovoriti na sve izazove, širiti djelatnost, uvoditi nove usluge, a uskoro počinjemo graditi i glavno poštansko-logističko središte u Mostaru po uzoru na svjetske poštanske operatore. Ne možemo uspjeti i ne bismo uspjeli ni do sada bez svojih djelatnika. Hvala im za potporu Hrvatskoj pošti Mostar kako bi opstala i ostala jedno od poduzeća koje će i dalje s njima ispunjavati svoju misiju i viziju. Unatoč pandemiji koronavirusa koračamo dalje, za poštu vaše i naše sigurnosti i budućnosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije