POSUŠJE

Zajedništvo Hrvata u BiH i RH je značajno, prava branitelja HVO i Hrvatske treba izjednačiti

15.06.2017.
u 07:00

U Posušju je proslavljena jubilarna 25. obljetnica utemeljenja 1. profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić”. Misno slavlje pred velikim brojem župljana, gostiju i uzvanika predvodio je biskup vojnog ordinarija mons. dr. Tomo Vukšić. Nakon pozdrava župnika župe Posuški Gradac fra Ivana Landeke, biskup Vukšić je istaknuo sjećanja na poginule za domovinu te naglasio ljubav prema zastavi, grbu i himni Hrvata.

Bogat program i poznati

- Nekada se nismo smjeli niti sjećati, ni moliti, za one koji su se za nas borili i dali svoje živote, pa je ovo vrijeme veliki plod i iskorak u novom životu, naglasio je Vukšić.

Poslije svete mise uslijedio je mimohod sa stjegovima od župne crkve do spomenika podignutog u spomen na 109 poginulih pripadnika “Bušića”.

Nakon himne svih Hrvata, “Lijepa naša”, u izvedbi klape Sv. Juraj – Hrvatske ratne mornarice i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje uslijedili su pozdravi gostima i uzvanicima sa svih strana, obiteljima poginulih, hrvatskim ratnim invalidima, članovima brojnih udruga i visokim časnicima.

Na obljetnici su nazočila visoka izaslanstva iz Republike Hrvatske na čelu s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i savjetnikom predsjednice RH za branitelje Antom Deurom. Pozdravi su bili upućeni izaslaniku načelnika stožera Oružanih snaga BiH, brigadnom generalu Tomi Kolendi, zapovjedniku 4. pješačke brigade Oružanih snaga BiH, načelniku zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, brigadiru Zdravku Rezi, pukovniku Miji Šteki, zapovjedniku prve pješačke bojne 4. pješačke brigade Oružanih snaga BiH te ostalim predstavnicima udruga kao i predstavnicima vlasti svih razina.

Po polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočne je pozdravio Predsjednik Udruge postrojbe “Ante Bruno Bušić” pukovnik Josip Duspara koji je naglasio. - Pozivam i ovoga puta da budemo složni i jedinstveni kao što smo bili u ratu, i sada u miru. Vlastima poručujemo s ovoga skupa da se izbore za prava branitelja HVO-a kao i pripadnika HV-a jer smo se zajednički borili za svoju domovinu.

Jedinstven zakon

Skupu se obratila, prigodnim pozdravima, zamjenica državnog tajnika Ureda za Hrvate izvan RH, Ivana Perkušić, a potom i ministar branitelja RH Tomo Medved. Među ostalim, nakon pozdrava i čestitki, istaknuo je.

- Hrvatske branitelje u BiH i Hrvatskoj nije trebalo pozivati u rat nego su svojom voljom i s ljubavi boriti se i svoj život dali za domovinu. Zajedništvo Hrvata u BiH i RH je jako značajno i prava branitelja HVO-a i RH treba izjednačiti. Skupu se obratio i stožerni brigadir Anton Luburić koji je u svom govoru rekao kako za njih u ratu nije postojala riječ zašto, već su svoje zadaće izvršavali bez pogovora.

Dopredsjednik Hrvatskog Sabora Milijan Brkić se također obratio “Bušićima” i svima na ovom velikiom događaju. Istaknuo je kako se već radi na jedinstvenom zakonu o pravima branitelja HVO-a i RH. Prijedlog zakona uskoro kreće na dnevni red Vlade, a potom i u Sabor. Nadam se da će biti i usvojen, istaknuo je Brkić. Uz broje druge događaje i podjele priznanja, Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora hrvatskih gardijskih brigada, podrijetlom iz Širokog Brijega, posebno je naglasio kako se ne smiju zaboraviti dani Domovinskog rata i bitka za stečena braniteljska prava i pravednost domovinskog rata jer je agresor ciljano htio uništiti Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?