Slijedi niz sastanaka i pregovora

Zajam MMF-a u siječnju,a pregovori nakon izbora

Autori: , Dario Pušić
15.11.2020.
u 13:00

Koliki će biti iznos novog kreditnoga aranžmana Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u ovom je trenutku još uvijek nepoznato, no pojedini mediji špekuliraju kako bi se radilo o iznosu koji bi bio veći do protekloga. No, za sada, službene potvrde o iznosu nema, ali će, prema svemu sudeći, stvari biti jasnije vrlo brzo, nakon što započnu služeni krugovi pregovora o novome zajmu.

Očekuju se pregovori

Ono što je sigurno je činjenica da Bosnu i Hercegovinu i sljedećih nekoliko mjeseci čeka novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je nedavno videovezom s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, koje je predvodio šef Misije MMF-a u BiH Martin Petri.

Na sastanku se razgovaralo o planiranim aktivnostima i mjerama u okviru novog aranžmana s ovom međunarodnom financijskom organizacijom, kao i o reformskim oblastima koje će biti obuhvaćene novim aranžmanom. Tom prilikom predsjedatelj Tegeltija upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje institucije u BiH provode u borbi s posljedicama prouzročenim pandemijom koronavirusa, navodeći da su trenutačno resursi svih razina vlasti u BiH usmjereni na podršku zdravstvenom sektoru i zaštitu zdravlja stanovništva te podršku realnom sektoru. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, govoreći o novom aranžmanu s MMF-om, istaknuo je da je potrebno zadržati stabilnost financijskoga sektora te posvećeno i temeljno nastaviti s radom na oporavku zdravstvenog sektora i reformi javnih poduzeća.

Naglasio je potrebu snažne podrške oporavku ekonomije, uz posebnu pozornost na gospodarske grane koje su najteže pogođene krizom.

Tijekom sastanka predsjedatelj Tegeltija izrazio je punu opredijeljenost svih razina vlasti u BiH da, unatoč otežanom radu Misije uslijed pandemije koronavirusa, očekuje uspješan završetak pregovora do sredine prosinca ove godine te zaključenje novog aranžmana u siječnju 2021.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nedavno razgovarao i s direktorom Odjela MMF-a za Europu Alfredom Kammerom.

Puni angažman

Tegeltija je istaknuo da trenutačna situacija zahtijeva puni angažman institucija svih razina vlasti, kao i stanovništva, kako bi se zaustavilo širenje virusa i spriječila neželjena eskalacija. Dodao je kako bi novi aranžman pomogao u prevladavanju ekonomske i socijalne krize. S druge strane, EU namjerava izdvojiti devet milijardi eura bespovratnih sredstava u sklopu europskog ekonomsko-investicijskog plana za zapadni Balkan•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?