Veći broj pacijenata

Zahladnjenje liječnicima donijelo pune ruke posla

21.04.2017.
u 07:00

Posljednjih nekoliko dana povećan je broj onih koji su zbog povišenog krvnog tlaka, vrtoglavice, nesanice i glavobolje potražili pomoć liječnika. Razlog tome su nagle promjene vremena praćene velikim oscilacijama temperature, tlaka i vlage u zraku, piše Večernji list BiH. 

Ines Popovac, glasnogovornica mostarskoga Doma zdravlja, rekla je kako su liječnici u Odjelu hitne medicinske pomoći tijekom posljednjih nekoliko dana imali nešto veći broj intervencija. “Pacijenti su se najviše žalili na dišne smetnje, alergijske bronhitise, prolazne sinkope, viruse, a uglavnom se radilo o djeci i osobama srednje životne dobi. Uzroci zdravstvenih poteškoća, osim vremenskih neprilika, su dehidracija, neodgovarajuća prehrana te slab unos vitamina”, kazala je Popovac.

Iz Odjela za zdravstvenu zaštitu dojenčadi i male djece Mostar su nam rekli kako nisu imali povećanu frekvenciju osim uobičajene kada, kako kažu, imunodeficijentna djeca izlaze iz zime pa su podložna virozama. Iz tog odjela ističu kako su u posljednje vrijeme bakterijske infekcije kod djece u padu. Iz Odjela obiteljske medicine kažu kako se pacijenti uglavnom žale na alergije, viroze i crijevne infekcije. A osobe koje se javljaju zbog tih tegoba su uglavnom mlađe i srednje životne dobi. U razgovoru su nam rekli kako su nagle temperaturne promjene vremena koje doživljavamo ovih dana opasne i za one osobe koje nemaju nikakva kronična oboljenja i druge zdravstvene tegobe. Potvrdili su nam i kako nagle promjene vremena predstavljaju optimalne uvjete za rast i razvoj mikroorganizama, virusa, zaraza..., dok, s druge strane, djeluju u negativnom smislu na ljudski imunološki sustav. Kako u Mostaru tako i su Sarajevu liječnici imaju pune ruke posla.

“Javljaju nam se i zdravi i bolesni. Prvi osjećaju neraspoloženje, vrtoglavicu, nesanicu, glavobolju. Oni koji prednjače su pacijenti s kardiovaskularnim, kroničnim opstruktivnim tegobama i problemima sa zglobovima. Najčešće se žale na oscilacije tlaka (najčešće povišen tlak), vrtoglavicu, bolove u prsima, što je uzrok skupljanja krvnih žila jer poznato nam je da srce ne podnosu hladnoću”, kazala je doktorica Zerina Pašić, specijalistica urgentne medicine u Zavodu za hitnu i medicinsku pomoć u Sarajevu. Kako bi što bezbolnije podnijeli ovako drastičnu vremensku promjenu, dr. Pašić je kroničnim bolesnicima preporučila da što manje izlaze iz domova te da redovito uzimaju propisanu terapiju.

Kako bi poboljšali izglede tijela u borbi protiv infekcije, potrebno je ojačati obrambeni sustav uravnoteženom prehranom koja se prvenstveno temelji na bogatstvu voća i povrća te cjelovitim žitaricama. Viroza, slabost organizma te problemi s dišnim putevima, kako navode liječnici, ozbiljan su razlog za liječenje, bilo kod kuće ili kod liječnika. Naglasak upravo treba biti na prevenciji bolesti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?