NEUROZNANSTVENICA OTKRILA

Zaboravite na voće i povrće: Srce i mozak 'u formi' drži samo par kockica tamne čokolade na dan!

shutterstock
05.03.2021.
u 07:29

Uz sve ostalo, tamna čokolada u mozgu može i pokrenut kemijske reakcije zaslužne za rast novih moždanih stanica, i to ne bilo kojih već stanica hipokampusa, koji je odgovoran učenje i pamćenje

Više je načina da svom srcu i mozgu osiguramo pravilan rad, a jedan od važnijih svakako je prehrana bogata hranjivim tvarima, od koje će koristi imati oba ta organa.

Prema neuroznanstvenici i istraživačici neurodegenerativnih bolesti dr. Kristen Willeumier, jedna je od najboljih 'funkcionalnih' namirnica koju možemo dodati svojoj prehrani, a koja poboljšava rad srca i mozga je - tamna čokolada.

- Mozak i srce međusobno su u tijelu povezani s kilometrima krvnih žila koje kroz njih prolaze - kaže dr. Willeumier i objašnjava da i jedan i drugi organ možemo zaštititi redovitom tjelovježbom, pravilnim nošenjem sa stresom i naravno - prehranom.

Zašto uvrstiti tamnu čokoladu u prehranu ?

Tamna čokolada bogata je antioksidansima polifenolima koji djeluju protuupalno na cijelo tijelo pa tako i na mozak, a imaju i rijetku sposobnost prijelaska moždane barijere pa pomažu i zaštititi neurone u mozgu, rekla je Willeumier.

Ona kaže da flavonoidi iz tamne čokolade također potiču i proizvodnju proteina odgovornog za neurogenezu, odnosno za  proizvodnju neuronskih matičnih stanica.

- Jednostavno rečeno, jedenje tamne čokolade može u mozgu pokrenuti kemijske reakcije zaslužne za rast novih moždanih stanica, i to ne bilo kojih stanica - kaže Willeumier, već stanica hipokampusa koji je odgovoran za našu sposobnost učenja i pamćenja.

 Zato, dodaje neuroznanstvenica, tamna čokolada može i umanjiti rizik od ranog kognitivnog propadanja ili čak od Alzheimerove bolesti.

- Druga sjajna stvar je što pomaže i oslobađanje dušikovog oksida i tako osigurava da kroz mozak protječu veće količine krvi bogate kisikom - objasnila je, a kroz taj proces tamna čokolada može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka.

Često je, kaže Willeumier, u svojoj karijeri susretala pacijente koji bi se šokirali koliko im se tlak spustio samo zato što su svakodnevno jeli tamnu čokoladu. A budući da obično ima jako malo šećera, napominje Willeumier, s tamnom čokoladom nećete poremetit razinu šećera u krvi.

- Možete ju jesti i u prahu, odnosno dodavati je u razne smoothieje ili zobene pahuljice - i znati kako činite nešto dobro za srce i mozak - zaključila je neuroznanstvenica za Mind Body Green.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije