ISPROBAJTE!

Zaboravite čaj i med: Liječnica otkriva iznenađujući lijek za grlobolju

kiseli krastavci
Shutterstock
15.03.2024.
u 07:31

Kada je riječ o odabiru savršenih namirnica za ublažavanje upale grla, Yancey preporučuje da se odlučite za slano umjesto slatkog.

Umjesto da odmah počnete kuhati čaj s medom ako vas boli grlo, možda biste trebali otvoriti staklenku kiselih krastavaca. Dr. Linda Yancey, specijalistica za zarazne bolesti u Memorial Hermann Health Systemu u Houstonu, podijelila je zašto jedenje kiselih krastavaca ili pijenje soka od kiselih krastavaca može pomoći u ublažavanju upale grla, piše New York Post.

Možda se čini neobično konzumirati kisele krastavce kao lijek za bolno grlo, ali sve se svodi na svojstva salamure. ‘Svaki put kada imate otopinu koja je koncentriranija od tekućine u našim tkivima, poput soli ili šećera, ona smanjuje upalu izvlačenjem vode’, podijelila je Yancey.

Jednostavna slana otopina za kisele krastavce sastoji se od otprilike 3,5% soli, dok sol čini oko 0,4% tjelesne težine. Kada je riječ o odabiru savršenih namirnica za ublažavanje upale grla, Yancey preporučuje da se odlučite za slano umjesto slatkog. ‘Kiseli krastavci s koprom djeluju kao pomoć kod upale grla zbog soli u otopini za kiseljenje’, rekla je.

Slatki kiseli krastavci nemaju dovoljno soli da bi pružili bilo kakvo olakšanje. Što se tiče toga koliko kiselih krastavaca treba pojesti da bi se osjetio učinak, nema magične brojke. ‘To je više kućni lijek nego medicinska intervencija, tako da nema službenih preporuka’, rekla je Yancey, objašnjavajući da je to nešto s čime morate eksperimentirati kako biste pronašli pravu količinu za sebe.

Međutim, važno je znati koliko soli unosite ovim putem, budući da su kiseli krastavci poznati po visokom udjelu natrija te sadrže 33% dnevne vrijednosti za odrasle. Ali, Yancey je priznala da ovo neće u potpunosti izliječiti vaše upaljeno grlo. ‘Ovo je manja i privremena intervencija’, rekla je, ‘To će dovesti do malog smanjenja simptoma za otprilike 10 do 15 minuta’. 

Iako su kiseli krastavci privremeno rješenje, uz ispijanje čaja i pridržavanje preporuka liječnika, oni ipak mogu biti dio rješenja grlobolje. ‘Dobro djeluje i žlica meda, kao i jako čaj’, savjetuje Yancey, preporučujući i grgljanje slanom vodom ako nemate pri ruci kisele krastavce.

‘Treba napomenuti da osobe na dijetama s ograničenim unosom soli ne bi trebale koristiti ni kisele krastavce s koprom niti slanu vodu jer oboje imaju značajno opterećenje solju’, rekla je, ‘Na isti način, dijabetičari bi trebali izbjegavati med ili slatki čaj’. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije