Gdje će Ministarstvo energetike FBiH utrošiti sredstava?

Za stvaranje investicijske klime u namjenskoj industriji 3 milijuna KM

04.10.2016.
u 07:00

Vlada FBiH usvojila je program utroška grant sredstava utvrđenih u razdjelu 17. proračuna FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije “Kapitalni transferi javnim poduzećima - financiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH” u iznosu od 3,000.000 KM. To su grant sredstva Federalnoga ministarstva energetike, rudarstva i industrije te će se dodjeljivati po raspisanom javnom pozivu, piše Večernji list BiH.

Investicije i pogodnosti

Cilj programa utroška grant sredstava utvrđenih u razdjelu 17. proračuna FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije “Kapitalni transferi javnim poduzećima - financiranje razvojnih projekata u Federaciji” je stvoriti povoljnije poslovno i investicijsko okruženje, kao i poboljšati okvirne uvjete za poslovanje poduzeća iz oblasti namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a kroz realizaciju strateških ciljeva koji su usvojeni u dokumentu poznatijem kao “Razvoj industrijske politike u Federaciji Bosne i Hercegovine” i strategiji razvoja namjenske industrije. Ulaganjem u razvoj namjenske industrije ostvarit će se tehnološki razvitak, jačanje domaćih kompanija, porast stranih ulaganja i povećanje konkurentnosti Federacije Bosne i Hercegovine na tržištu. Računa se kako namjenska industrija u Federaciji Bosne i Hercegovine može djelomično postati pokretač razvoja i rasta gospodarstva uz očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. Kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi o razvoju namjenske industrije u razdoblju od 2011. do 2021. godine, potrebno je osigurati stabilno i povoljno financiranje kroz različite oblike ulaganja na način da se svakom gospodarskom društvu omogući tržišna opravdanost i održivost. Gospodarska društva po ovome programu mogu ostvariti pravo na dodjelu grant sredstava samo po jednom dostavljenom programu uz zahtjev. Dodjela sredstava po ovom programu bit će regulirana ugovorom o dodjeli grant sredstava. Korisnici sredstava po ovom programu su gospodarska društva sa sjedištem u Federaciji BiH čija je primarna djelatnost definirana kao proizvodnja u sektorima koji su navedeni u jednoj od točaka ovog programa te da zapošljavaju najmanje 50 djelatnika. Pri izboru korisnika sredstava treba se pridržavati i sljedećih kriterija: potpisani ugovori ili dogovoreni predugovori vezani uz izvoz; gospodarsko društvo koje ima potpisane ugovore ili dogovorene predugovore vezane uz izvoz ima prednost nad drugim gospodarskim društvom koje nema iste.

Kriteriji za korisnike

Jedan od važnih kriterija je i teritorijalna zastupljenost. Naime, tijekom odabira korisnika sredstava mora se posvetiti posebna pozornost ravnomjernoj zastupljenosti korisnika s cijelog područja Federacije Bosne i Hercegovine odnosno županija. Sredstva se dodjeljuju na osnovi raspisanoga javnog poziva.

Javnim pozivom definira se potrebna dokumentacija koja se prilaže uz zahtjev za dodjelu sredstava. Javnim pozivom, od potencijalnih korisnika sredstava, bit će zatražena sljedeća dokumentacija: zahtjev za dodjelu grant sredstava, odluka o registraciji sa svim izmjenama i dopunama, aktualni izvod iz u sudskog registra ne stariji od 30 dana, statut i odluka/akt o osnivanju, potvrda o poreznoj registraciji kod Porezne uprave - ID broj, potvrda o registraciji obveznika poreza na dodanu vrijednost - PDV broj, obavijest nadležnog zavoda za statistiku o razvrstavanju prema djelatnosti, osobne iskaznice i CIPS-ove potvrde o prebivalištu osoba ovlaštenih za zastupanje, popis zaposlenika iz matične evidencije aktivnih osiguranika, izdan od nadležne službe ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, dok je ostala dokumentacija u skladu sa zahtjevima Ministarstva, kao i dokumenti za koje klijent smatra da su zanimljivi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?