Ove godine troškove smanjuju besplatni udžbenici, a roditelji će novac koji su namijenili za njih moći preusmjeriti u druge svrhe

Za skromno opremanje djeteta za školu potrebno oko 400 maraka

škola nastava djeca
07.08.2022.
u 08:12

Svakom je školarcu povratak u školske klupe zasigurno zabavan, piše Večernji list BiH. Ponovno se okuplja cijela razredna ekipa, prepričavaju se ljetne zgode, no roditeljima je početak školske godine poprilično stresan jer je to ujedno i novi udar na kućni proračun. Vječno pitanje je - što je sve školarcu potrebno?

Besplatni udžbenici

Samo za skromno opremanje djeteta za neki od razreda osnovne škole roditelji moraju izdvojiti oko 400 KM. Komplet udžbenika za pojedine razrede stoji i više od 200 KM. Dodaju li se tomu školski pribor, ruksak, nova odjeća i obuća, dolazimo do iznosa koji je gotovo jednak prosječnoj plaći. No, za neke roditelje sreća je što će ove godine biti rasterećeni barem troškova kupnje udžbenika.

- Budući da mi kći kreće na fakultet i već smo morali uplatiti prvi semestar od 750 KM, kod nas su se troškovi znatno povećali ove godine. No, pozitivna je vijest što je Vlada HNŽ-a donijela odluku o nabavi besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, pa će mi opremanje sina koji kreće u 7. razred biti dosta povoljnije. To nam uvelike pomaže, osobito u vrijeme trenutačne krize. No, kako bismo si ipak olakšali troškove za polazak u školu, već smo se počeli pripremati za novu školsku godinu jer za polazak u školu potrebno je mnogo toga osim udžbenika. Na sniženjima smo već kupili školsku torbu za dječaka i još ponešto od opreme. Tako radimo svake godine jer bude lakše ako rasporedimo troškove na nekoliko mjeseci - objašnjava nam Mostarka Kristina. Podsjetimo, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije izdvojila je oko 3 milijuna KM za nabavu besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u HNŽ-u.

I vlast Tuzlanske županije najavila je kako će prvi put osigurati besplatne udžbenike za sve razrede osnovne škole. Vlada Federacije BiH također je za školsku 2022./2023. izdvojila 400.000 KM za nabavu besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola u stanju socijalne potrebe u cijeloj Federaciji, a za Faktor su objasnili pod kojim se uvjetima vrši dodjela besplatnih udžbenika. - Županijska ministarstva obvezala su se da će iz dodijeljenih sredstava nabaviti udžbenike za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju osnovnu školu, a na osnovi vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od svih osnovnih škola s područja svoje županije - kazali su iz ovog ministarstva za Faktor. Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti naveli su kako je Posavska županija najavila sufinanciranje nabave besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju osnovnu školu. Zeničko-dobojska županija sufinancirat će nabavu besplatnih udžbenika za učenike drugih razreda, a u tijeku je procedura osiguranja sredstava za nabavu udžbenika za učenike trećih i četvrtih razreda osnovne škole. SBŽ će s izdvojenih 550.000 KM sufinancirati nabavu besplatnih udžbenika za učenike koji pohađaju osnovnu školu, piše Faktor.

Vlada Sarajevske županije izdvojila je 4 milijuna KM za učenike od petog do devetog razreda svih osnovnih javnih škola u ovoj županiji. I Vlada RS-a je iz proračuna za ovu školsku godinu izdvojila 4,5 milijuna KM kako bi osigurala besplatne udžbenike svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, zatim učenicima osnovnih škola koji su pobjednici republičkog natjecanja, kao i učenicima od petog do devetog razreda koji su treće ili iduće dijete po redu rođenja u obitelji s troje i više djece.

Drugi troškovi

Iako neće svi učenici u BiH imati priliku dobiti besplatne udžbenike za novu školsku godinu, jasno je kako će troškovi svim roditeljima djece koja će ih dobiti biti znatno manji te će novac koji su ranije izdvajali za udžbenike sada moći preusmjeriti za neke druge troškove.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije