Konzul Matijević

Za ove izbore povećan broj glasačkih mjesta, registracija još tri dana

26.10.2015.
u 06:15

Izdavanje potvrda će biti u Mostaru u Gimnaziji fra Grge Martića (tzv. nova Gimnazija), a glasovanje u Osnovnoj školi fra Petra Bakule (tzv. 10. osnovna škola)

Izbori za Hrvatski sabor održat će se i u četiri grada u BiH gdje djeluju diplomatsko-konzularna predstavništva RH. Najviše pozornosti privlači proces glasovanja u Mostaru gdje se očekuje i najveći broj glasača. Kako bi se izbjegle gužve na biralištima kojima smo svjedočili ranijih godina, povećan je broj glasačkih mjesta, a konzul-gerant RH u Mostaru Dragan Matijević ističe kako to nije jedina novina u odnosu na dosadašnje parlamentarne izbore.

Večernji list: Kako teku pripreme u BiH za provedbu predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i što je u organizacijskom i tehničkom smislu glavna promjena u odnosu na dosadašnje izbore?

- Zadovoljni smo tijekom priprema zahvaljujući suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom u Zagrebu, kao i Izbornim povjerenstvom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Za ove izbore smo odlučili povećati broj glasačkih mjesta (odbora) na dvadeset. Također smo udvostručili broj ljudi koji će raditi na izdavanju potvrda na sam dan izbora. Izdavanje potvrda u Mostaru će biti u Gimnaziji fra Grge Martića (tzv. nova Gimnazija na aveniji), a glasovanje u Osnovnoj školi fra Petra Bakule (tzv. 10. osnovna škola). Te škole se nalaze jedna pored druge i međusobno su povezane. Važno je istaknuti da građani mogu glasovati tijekom dva dana i da postoji mogućnost da izaberu određeno ime s neke liste, a ne kao do sada samo stranku ili neovisnu listu.

Večernji list: Je li broj biračkih mjesta u BiH dovoljan da se izbjegnu gužve i redovi kakve smo viđali na ranijim izborima?

- Kako sam istaknuo, povećali smo broj biračkih mjesta na 20, no moram podsjetiti da gužva nije bila zbog glasovanja nego zbog onih glasača koji su se zaboravili registrirati pa su im na dan izbora izdavane potvrde za glasovanje. Sada će registracija birača biti u odvojenoj zgradi. Izbori u Mostaru će trajati dva dana, 7. i 8. studenoga, cijeli dan. Pozivam građane da ne čekaju nedjelju popodne nego da dođu ranije.

Večernji list: Najveći broj glasača očekuje se u Mostaru. Jesu li pripreme za izbore u najvećem hercegovačkom gradu nešto drugačije nego u ostalim mjestima?

- Zbog nemilih scena gužvi na prethodnim izborima, odlučili smo da se izbori održe u OŠ fra Petra Bakule (10. osnovna), a izdavanje potvrda bit će u susjednoj gimnaziji fra Grge Martića (tzv. nova Gimnazija). U okolici ovih škola ima dovoljno mjesta za parkiranje, a bit će posebna regulacija prometa kako bi se omogućio što lakši protok birača.

Večernji list: Što su osnovne stvari koje građani trebaju znati prije nego iziđu na birališta?

- Važno je da građani ponesu važeći bh. ili hrvatski dokument. Pozivam sve Hrvate i hrvatske državljane da iziđu na izbore i biraju one koji će ih vjerodostojno zastupati sljedeće četiri godine.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?