Većina mališana iz RS-a u bolnicama izvan BiH provela dulje vrijeme

Za liječenje 16 djece u inozemstvu tri milijuna KM

storyeditor/2024-02-15/djeca.png
16.02.2024.
u 15:06

Fond solidarnosti RS-a za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i ozljeda djece u inozemstvu u prošloj godini financirao je liječenje u inozemstvu za 16 mališana oboljelih od malignih bolesti, a troškovi njihova liječenja iznosili su oko tri milijuna KM, priopćeno je iz Fonda.

Iz Fonda napominju da se jedno dijete liječi još od 2021. godine, a dvoje od 2022. godine, javlja Srna.

Kontrolni pregledi

- Većina mališana je u bolnicama u inozemstvu provela dulje razdoblje, a odlaze i na kontrolne preglede. Djeca iz Republike Srpske upućivana su u inozemstvo na liječenje uglavnom zbog različitih vrsta leukemija, neuroblastoma i drugih malignih bolesti jer njihovo liječenje nije bilo moguće u našim zdravstvenim ustanovama ni u Srbiji u ustanovama koje imaju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja RS-a - navodi se u priopćenju u povodu 15. veljače - Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Kako se naglašava, riječ je o iznimno skupim liječenjima i za liječenje samo jednog djeteta u prošloj godini izdvojeno je oko 900.000 KM.

Djeca su liječena u klinikama diljem svijeta, dodaje se, tako da je zahvaljujući Fondu solidarnosti, osim financijske podrške, omogućeno i da djecu iz RS-a liječe poznati svjetski stručnjaci.

Fond solidarnosti, osim troškova liječenja, financira i smještaj za roditelje koji se nalaze u pratnji djeteta, kao i troškove putovanja. Fond, kako se naglašava, nastoji ne biti samo administrativno-financijska ustanova već i ustanova u kojoj obitelji oboljele djece imaju istinski oslonac i pružiti im i druge vidove podrške.

U skladu s tim, u proteklom razdoblju provedene su brojne aktivnosti u suradnji s društveno-odgovornim kompanijama i drugim organizacijama, a koje su imale cilj da se olakša obiteljima oboljele djece koliko god je moguće.

- U prošloj godini u suradnji s Addiko bankom otvorili smo štedne knjižice za mališane liječene preko naše ustanove; s prevoditeljskom agencijom "Translation" osigurali smo obiteljima mogućnost za besplatno prevođenje dokumentacije. Društvo psihologa već niz godina obiteljima pruža psihološku podršku ako im je potrebna; već tradicionalno okupljamo mališane i njihove roditelje svake godine na zajedničkom izletu i drugo – podsjećaju iz Fonda, prenosi srpska.info.

Šest godina postojanja

Fond solidarnosti počeo je s radom 2018. godine, upravo s namjerom da se omogući liječenje djece do 18 godina u inozemstvu onda kada ono nije moguće u RS-u ni u ustanovama izvan Republike Srpske s kojima Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) ima potpisane ugovore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?