Afera

Za kriminalne radnje u IDDEEA-i uskoro moguće i optužnice?

30.12.2015.
u 07:00

Danas će Vijeće ministara BiH raspravljati o cijenama osobnih iskaznica u sljedećoj godini ako se revidira ugovor s Muhlbauerom

Građani BiH i dalje plaćaju visoke cijene izdavanja osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, a iza cijele priče stoji ugovor koji je IDDEEA sklopila s njemačkom tvrtkom Muhlbauer na potpuno netransparentan način. Naime, revizorsko izvješće još je prošle godine pokazalo da je ugovor vrijedan više od 100 milijuna KM krajnje sporan jer je potpisan na netransparentan način. Također, kako je objavio TV1, procurilo je još jedno neobjavljeno izvješće Ureda za reviziju kojim se navodno ukazuje da nabava elektroničkog čipa za osobnu iskaznicu stoji oko 2 KM.

Nepotreban trošak

Pri dodjeli posla tvrtki Muhlbauer Agencija za identifikaciju i razmjenu podataka vrijednost ugradnje čipa procijenila je između 6 i 8 KM. Ako se pokaže neopravdanom, razlika između realne i stvarne cijene značila bi nepotreban trošak od novih 5 do 15 milijuna KM. Inače, analize su ukazale da svaka promjena cijene i za jednu marku donosi troškove od 5 milijuna KM. A ugovore je inače dogovarao bivši direktor Siniša Macan. Osobne iskaznice, vozačke dozvole, putovnice, poslovi su ukupno vrijedni više od 120 milijuna maraka. Što je najgore, bivši direktor uopće nije potpisao sporni ugovor jer je bio na službenom putu, već je to uradila njegova pomoćnica Slobodanka Muhić koja je imala ovlasti. Spomenuta njemačko-banjolučka tvrtka nije ispunjavala potrebne uvjete zahtijevane natječajnom dokumentacijom, jer je tek po dobivanju posla izgradila tvornicu za izradu dokumenata u Banjoj Luci. Neki od zastupnika u parlamentu ukazivali su na to da se godišnje više plati obrazaca nego se izda dokumenata.

Današnja sjednica

Ugovor je sklopljen na 10 godina uz avansno plaćanje od 30 posto mimo Zakona o javnim nabavama i Zakona o financiranju institucija. Ugovorom je čak navedeno da će se avansno plaćati bez obzira koliko će se povući i koliko je potreba za osobnim iskaznicama. Prema nekim procjenama, proračun je već sada oštećen za oko 30-ak milijuna KM. Iz antikorupcijske mreže ACCOUNT kažu kako bi uskoro trebala biti podignuta optužnica protiv odgovornih u ovoj aferi. Vijeće ministara BiH na prošloj sjednici nije prihvatilo produžiti važenje cijena za izdavanje osobnih dokumenata, već je naložilo detaljnu analizu iz IDDEEA-e. Hoće li građani od sljedeće godine dobiti jeftinije dokumente, odgovor bismo mogli dobiti upravo na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH gdje će jedna od točaka dnevnog reda biti i Pravilnik o cijeni osobne iskaznice i cijeni vozačke dozvole, koji je izradilo novo rukovodstvo Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Kako je kazao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, potrebno je što prije revidirati ugovor koji se nalazi i pod istragom Tužiteljstva BiH. - Ugovor ne može biti potpisan na deset godina već maksimalno na tri godine. I drugo, ne može cijena biti njime na to razdoblje definirana. Jer, proces izrade i tehnologija ne mogu koštati isto prije godinu i za tri godine, on mora biti jeftiniji svake godine – kazao je Osmanović nedavno za Avaz. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije