Dr. Božo Ljubić za HMS

Za BiH su bile pogubne vlade "alijansa" i "platforma": Neka to bude pouka svima kojima je važna samo „matematika“

božo ljubić
Foto: Zoran Grizelj
11.11.2014.
u 23:55

Ljubić ističe kako cinično zvone poruke kako se legitimni predstavnici Hrvata mogu pridružiti ovom sporazumu te da im se daju sve pozicije koje ustavima pripadaju Hrvatima. Posebice su, kaže, neprihvatljive izjave ostrašćenih političkih vježbenika, tipa „može i bez HDZ-a“. Kao da političkim predstavnicima Hrvata, koji uz to nose tri četvrtine izbornoga legitimiteta, treba netko davati ono što im Ustavom pripada

Savez SDA, DF, SDS, PDP, NDP ne može se nazvati koalicijom jer nema kapacitet donositi odluke niti na jednoj razini vlasti od županijske do državne, smatra predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora dr Božo Ljubić.

U izjavi za Hrvatski Medijski Servis Ljubić kaže kako se radi o „sporazum udvojice bez trećega, ali u ime i trećeg“.

-Bez obzira što u tekstu Sporazuma ( SDA, DF- Savez za promijene, op.hms), koji je dostupan javnosti, ima dobrih i meni prihvatljivih točaka, ovaj pristup držim potpuno neprihvatljivim i neprimjerenim karakteru Bosne i Hercegovine, države tri ravnopravna konstitutivna naroda. Naime, pristup gdje relativni pobjednik u bošnjačkom narodu, izabire slabijeg partnera iz srpskog naroda, ignorirajući apsolutnog pobjednika iz hrvatskog naroda, ne samo da je neprihvatljiv za nas Hrvate već je, empirijski dokazano, štetan za izgradnju povjerenja i za stabilnost Bosne i Hercegovine, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

On ističe kako cinično zvone poruke kako se legitimni predstavnici Hrvata mogu pridružiti ovom sporazumu te da im se daju sve pozicije koje ustavima pripadaju Hrvatima. Posebice su, kaže, neprihvatljive izjave ostrašćenih političkih vježbenika, tipa „može i bez HDZ-a“. Kao da političkim predstavnicima Hrvata, koji uz to nose tri četvrtine izbornoga legitimiteta, treba netko davati ono što im Ustavom pripada.

Odricanje od RS

-Ovakav pristup, te izjave sudionika „Sporazuma“, predstavnika političkog Sarajeva, kako je za funkcioniranje koalicije na državnoj razini potpuno nevažno tko će biti većina u entitetu RS, nosi u sebi jednu zabrinjavajuću poruku i pitanje. Znači li to odricanje od entiteta Republika Srpska, pretvaranje entiteta Federacija BiH u entitet pod dominacijom većinskog naroda, odnosno redukcija Države na dio s kojim se može apsolutno upravljati iz Sarajeva. To definitivno nije moguća Bosna i Hercegovina i korak u tom smjeru ne mogu okarakterizirati odgovornom politikom, ističe Ljubić za HMS.

Na upit mogu li stranke koje su u nedjelju potpisale sporazum o formiranju vlasti na razini BiH donijeti napredak Bosni i Hercegovini na osnovu Programa kojeg je američki otpravnik poslova Hill ocijenio impresivnim, Ljubić kaže kako on „osobno nimalo nije impresioniran“.

-Možda su tome razlog moje godine i iskustvo življenja i političkog djelovanja ovdje. Možda bi netko to mogao okarakterizirati kao pesimizam, ali ja ipak mislim da je to realizam, kaže Ljubić.

Pojašanjava kako su dosadašnji učinci vlasti čiji programi nisu bili rezultat usuglašanih volja predstavnika tri naroda „upravo takvi kakva je danas Bosna i Hercegovina“.

-Naime, niti jedno rješenje od 1992. do danas nije izraz usuglašene volje tri konstitutivna naroda. Sve dotle dok u Bosni i Hercegovini ne dođemo do autohtonog ustavnog dogovora koji će biti izraz konsenzusa tri konstitutivna naroda, mi nećemo doći do samoodržive države. Međutim, stvari su kako tako išle naprijed kad se poštivala legitimno izražena politička volja konstitutivnih naroda, napominje Ljubić.

Posebno pogubne dvije epizode

Podsjeća kako su posebice bile pogubne dvije epizode kada je vlast uspostavljana političkim nasiljem i uz pomoć „stranih političkih alkemičara oboružanih s polugama moći, ali bez odgovornosti“. Prva se zvala „vlada alijanse“ a druga „vlada platforme“.

-Cijenu smo platili svi uključujući i aktere ovih avantura. Neka to bude pouka svima posebice nadobudnim i ostrašćenim političkim vježbenicima kojima je važna samo „matematika“ i to ona množenja neistomišljenika s nulom, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora upozorava kako je izborni rezultat stranaka okupljenih oko HNS-a takav da bez legitimnih predstavnika Hrvata neće biti moguće utemelji vlast ni na jednoj razini.

-U multietničkim državama temeljenih na principima konsocijacijske demokracije ne bi se smjelo ni razmišljati o formiranju vlasti bez većinskog izbornog legitimiteta konstitutivnih naroda. Formula za deblokadu procesa u Bi H je uspostava vlasti s većinskim izbornim legitimitetom svakog od tri naroda, kompatibilne parlamentarne većine po vertikali od županijske preko entitetske do državne razine, gdje je poželjna dvotrećinska većina dovoljna za usvajanje ustavnih promjena,kaže dr Ljubić za Hrvatski Medijski Servis./HMS/

Komentara 4

PA
pacijent
20:15 12.11.2014.

komentar ne treba pametnom dosta

BR
brodarevac
08:42 12.11.2014.

ma ovo je totalna glupost koja bi bila ok da Dodik ima 10 mandata više ali on ima od 1 do 3 mandata na nivou RSa a u parlamantu BiH nema nijednogviše i to je sad puno jača strana. Ljubić i Čović pokušavaju da spinuju sve što him se ne sviđa, upravo je Čović pružio "ruku koja je jača od svakog sporazuma" Dodiku bez trećeg i rekao da će da vidi ko će biti većina kod Bošnjaka (SBB+DF, SBB+SDA ili SDA+DF), a sad mu smeta što je matematika došla na red. Hrvatski narod treba da shvati da je Čović vezan sa pupčanom vrpcom sa Dodikom koja je nastala prljavim poslovima.

RO
rosa
23:49 13.11.2014.

Čova i Baja su prvi istrčali sa svojim ortačkim paktom i sada kao uvrijeđene šiparice reagiraju kako se neki usuđuje da prave paktove bez njih. A tu su i tornjaci koji su već prepoznali kako su ugroženi nacionalni interesi. Jadnici,, ne znaju i ne vide da su nacionalni interesi ugroženi upravo od ovih nadmeno bahatih tipova.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije