sastanak

Vujanović ističe što je važno znati prije primjene zakona o posredovanju u prometu nekretnina

13.02.2023.
u 17:15

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović sa suradnicima danas je u Mostaru održao sastanak sa direktorom Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem i glavnim tržišnim, turističko-ugostiteljskim inspektorom Elmirom Ramićem, na kojem su razmatrane aktivnosti ovih organa vezano za skori početak nadzora nad primjenom Zakona o posredovanju u prometu nekretnina.

Ministar Vujanović je za Fenu istaknuo da je Zakon o  posredovanju u prometu nekretnina stupio na snagu 30. rujna 2021. godine, te da je registriranim posrednicima, pravnim i fizičkim osobama, ostavljen primjeren rok od 18 mjeseci za usklađivanje poslovanja sa Zakonom, koji istječe 31.03.2023. godine.

Odgovarajući na upit tko se sve može baviti poslovima posredovanja u prometu nekretnina i koje su njihove zakonske obveze vezane za usklađivanje poslovanja sa Zakonom, ističe kako Zakon propisuje jasne uvjete koje pravna i fizička osobe moraju ispunjavati.

- Rok od 18 mjeseci se odnosi na obavezu polaganja stručnog ispita za agente posredovanja i upis poslovnih subjekata u Registar posrednika, a sve ostale odredbe Zakona i podzakonskih akata primjenjuju se od dana njihovog stupanja na snagu – dodaje Vujanović.

Prema podacima Gospodarske komore Federacije BiH koja organizira polaganje stručnog ispita, do danas je preko 230 osoba položilo stručni ispit za agenta posredovanja i upisano u Imenik agenata. Da bi omogućila svim osobama koje još uvijek nisu položile stručni ispit Zakona Gospodarska komora FBiH je prije početka pune primjene zakazala još jedan termin za polaganje ispita na koji se kandidati mogu prijaviti do 24.02.2023. godine.

- Nasuprot velikom broju osoba koje su položile stručni ispit i upisane u Imenik agenata, samo 29 posrednika, pravnih i fizičkih osoba je podnijelo zahtjev i dobilo rješenje Federalnog ministarstva trgovine o ispunjavanju uvjeta za obavljanje ove djelatnosti  i upisano u Registar posrednika, pojašnjava Vujanović.

Podsjeća sve posrednike koji još nisu izvršili upis u Registar posrednika da se od dana početka pune primjene Zakona, 01.04.2023., pravnoj i fizičkoj osobi registriranoj za obavljanje djelatnosti posredovanja koje nije upisano u Registar posrednika može izreći zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti posredovanja, u trajanju od tri do šest mjeseci.

Također, Zakonom su propisane i novčane kazna za prekršaj za pravnu osobu koja obavlja posredovanje a nije upisana u Registar posrednika u iznosu od 5.000,00 do 30.000,00 KM kao i za odgovornoj osobi u pravnom licu u iznosu od 500,00 KM do 3.000,00 KM. Novčana kazna za isti prekršaj za fizičku osobu registrirano za obavljanje djelatnosti posredovanja propisana je u iznosu od 2.500,00 KM do 15.000,00 KM. Za fizičku osobu, pojedinca koji obavlja posredovanje bez registracije, Zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 KM.

- Na današnjem sastanku utvrđena je dinamika kontrole poslovnih subjekata koji obavljaju ovu djelatnost, sa zaključkom svih sudionika o NULTOJ stopi tolerancije na bilo kakve nezakonite aktivnosti, odnosno bavljenje djelatnošću posredovanja u prometu nekretnina djelomično ili u potpunosti neusklađeno sa važećim zakonskim propisima, odnosno u zoni sive ekonomije, zaključuje Vujanović.

Ovom prilikom još jednom pozivaju se svi oni koji ispunjavaju uvjete da do 31.03.2023. godine podnesu zahtjev i upišu se u Registar posrednika u Federalnom ministarstvu trgovine kako ne bi podlijegali sankcijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?