pomladili joj jajnike

Vratili su plodnost ženi koja je u menopauzi bila pet godina

pomladili je
21.07.2016.
u 20:04

Grčki znanstvenici tvrde da kako su uspjeli pomladiti jajnike kod nekih žena čime su prekinuli menopauzu kod njih. Jajne stanice ponovo su se počele proizvoditi, a žene su oprt dobile šansu postati majke. Jedna žena dobila je menstruaciju nakon pet godina menopauze u koju je ušla prerano, sa samo 40 godina.

Konstantinos Sfakianoudis, ginekolog iz Klinike za plodnost Genesis Athens kazao je kako su plazmom bogatom trombocitima uspjeli potaknuti rast stanica i stimulirati regeneraciju tkiva. Tako su na neki način pomladili jajnike. Koncentriranu mješavinu tvari u krvi ubrizgavali su ženama u menopauzi direktno u jajnike i na taj način im pokrenuli menstrualne cikluse.

Žena koju su spomenuli na tretman je dolazila šest mjeseci i tad je dobila menstruaciju. Zahvaljujući ovoj metodi uspjeli su izvaditi tri jajašca i oploditi ih sa spermom njezinog supruga. Jedno su vratili u tijelo, a dva su zamrznuli. Sad čekaju hoće li trudnoća proći kako treba, piše Daily Mail.

Inače, prosječna dob kada žene ulaze u menopauzu je 51 godina, ali nekima se to dogodi u 30-im godinama života. Bilo je i slučajeva u kojima je menstruacija prestala djevojkama od 20-ak godina. Normalnim ulaskom u menopauzu liječnici smatraju dob od 45 do 55 godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije