Nastavak problema

Vraćaju li se stare putovnice umjesto novih biometrijskih?

26.01.2017.
u 09:00

Trakavica s biometrijskim putovnicama se nastavlja iako posao s dosadašnjim dobavljačem istječe za dva mjeseca.

Više ponuđača

Dosadašnje raspisane natječaje poništilo je Povjerenstvo za razmatranje žalbi jer se na odluku da dosadašnji posao, vrijedan više od 20 milijuna KM, nastavi raditi tvrtka “Mühlbauer” žalila francuska kompanija “Gemalto”. Ali, po svemu sudeći, nazire se novo rješenje. Naime, treću generaciju biometrijskih putovnica uskoro bi mogle zamijeniti, ni manje ni više, nego stare putovnice. Kako je za ATV kazao Vojin Mijatović, zamjenik ministra civilnih poslova BiH, vraćanje na staro tražila je Agencija za identifikacijske dokumente (IDDEEA) BiH kako bi više ponuđača imalo priliku na natječaju za nabavu putovnica. A vremena za njihovu nabavu sve je manje jer posao s dosadašnjim dobavljačem istječe za manje od dva mjeseca. - Ne smijemo dopustiti ni u jednom trenutku da građani BiH ostanu bez putovnica. Katastrofalne posljedice uslijedile bi ako bismo došli u takvu situaciju. Isključiva nadležnost i odgovornost su na upravi IDDEEA-e. Shodno tome, pozivam da urade sve moguće u skladu sa zakonima, kazao je Mijatović. Ravnatelj Agencije Edim Nesimi uvjerava kako ne predlažu vraćanje starih putovnica. Tvrdi kako samo uvažavaju primjedbe Ureda za žalbe nakon dva propala natječaja. Fotografija na putovnici više nije definirana pravilnikom, a brisana je i odredba da je druga stranica polikarbonatna. Vojin Mijatović ga podsjeća kako je BiH sporazumom o liberalizaciji viznoga režima preuzela obvezu unapređivati sigurnost osobnih dokumenata. Dok opet mijenjaju izgled putovnica, Agencija za identifikacijske dokumente je pod oznakom “hitno” dobila zadatak od Vijeća ministara riješiti problem nabave novih putovnica jer 21. ožujka istječe ugovor sa sadašnjim dobavljačem njemačkom tvrtkom “Mühlbauer”.

Upitni rokovi

Zbog žalbi francuske kompanija “Gemalto” na njihov ponovni izbor, treći natječaj Agencija bi trebala raspisati do kraja ovog ili početkom sljedećeg tjedna. Već sada jasno je kako taj posao ne može biti završen za dva mjeseca, pa se mora tražiti “međurješenje”. - Eventualno da u okviru postojećeg okvirnoga sporazuma nađemo mogućnost da se nabave nekakve dodatne ili količine koje neće biti utrošene do 21. ožujka. Jedna od mogućnosti je da se eventualno i podnese zahtjev da se izmjeni Zakon o javnim nabavama po hitnoj proceduri kako bi se ovakva nabava izuzela, kazao je Edim Nesimi, ravnatelj Agencije za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka. Rješenje mora dobiti blagoslov Ministarstva civilnih poslova i Vijeća ministra. Ako ne riješe problem, zamjenik ministra uvjerava kako slijede radikalniji potezi u samoj Agenciji. - Ako se to dogodi, bit ćemo primorani svi pokrenuti odgovornost prema rukovodstvu IDDEEA-e bez obzira na subjektivne i objektivne okolnosti, rekao je Mijatović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije